Media

10 tips som gir deg en bedre videosnutt

11 November, 2010

kamera

1. Planlegg hva du vil filme før du filmer.

Skriv ned budskapet ditt. Proffene lager et storyboard før de lager film, men du trenger ikke det hvis du skal lage et intervju eller en liten infofilm. Men du må vite hva du vil vise og hvordan du vil vise det.

2. Film innklippsbilder.

Hvis du skal lage et lite intervju er du veldig heldig hvis du finner en person som sier akkurat det hun/han skal uten at du trenger å klippe i det. Med et innklippsbilde kan du klippe vekk øøøh og aaah og den setningen som ble litt rotete uten at det ser rart ut. Et godt innklippsbilde illustrerer saken din og gjør den mer spennende for seeren.

3. Ikke hold kamera, film med kamera

Noen holder i et kamera som om det var en håndveske. Tenk på utsnitt når du filmer. Skal du intervjue to personer? Tenk det gyldne snitt, og posisjoner dem i bildet. Ansiktet blir best om du filmer det nesten forfra (men bare nesten).

4. Regissér

Gi direksjoner til dem du filmer. Be dem snakke i fulle setninger og be dem se på deg, ikke inn i kamera. Still heller spørsmålet en gang til om det ble rotete.

5. Kort er bedre enn langt

Du trenger ikke 10 minutter for å få frem budskapet ditt. 1-3 minutter er fint.

6. Lyd er halve opplevelsen

..og det er det som er enklest å glemme. Sjekk lyden din, og om du bruker ekstern mikrofon (som du bør), bruk den riktig. Om noen andre intervjuer, bruk øreplugger og følg med. Hvis du filmer ute, vær obs på at vind fort kan ødelegge lyden.

7. Effekter

Det finnes mye fænsi effekter. Du får et bedre resultat om du bruker minst mulig. Litt er greit, men ikke fade alle klippene dine. Masse farger og bevegelser får snutten din til å se ut som den er laget av en barnehage.

8. Rettigheter

Ikke bruk andres materiale. Ikke film folk hvis de ikke vil bli filmet og spesielt ikke film barn om du ikke har fått lov av foreldrene.

9. Etikk

Du har ansvar for det du publiserer. Ikke legg ut materiale som folk kan finne støtende eller ufint. Husk at på internett varer ting evig.

10. La noen andre se på det du har laget.

Hvis du har redigert en kort film vet du at det tar lenger tid enn man skulle tro. Jeg har sittet flere timer og sett meg blind på en videoreportasje – få noen til å se på det med friske øyne. Men husk at det er ditt produkt og det er du som bestemmer. Og ikke flikk for lenge, du trenger ikke sitte hele natten for at snutten din skal bli perfekt. Gi den akkurat passe med kjærlighet slik at du ikke er lei når du er ferdig.

You Might Also Like