Web

American Blogger

29 April, 2014

Bilde: American Blogger

I dokumentaren American Blogger utforsker Chris Wiegand fenomenet blogging ved å intervjue noen av USAs livsstilsbloggere. Blogger om familie, mote og skjønnhet er blitt en viktig del av mediebildet i 2014.

Blogging er kanskje relativt nytt, men det er ikke noe nytt at for eksempel unge jenter deler tekst og bilder med hverandre. Da jeg var liten het det brevvenn, og var noe man annonserte etter i blader. Altså skrev man brev (og sendte bilder)  med vilt fremmede som man aldri hadde møtt i virkeligheten. Jeg ser i alle fall likhetstrekkene. I dag er blogging blitt business, og omsetningen på betalte blogginnlegg ligger på ca. 15-20 millioner i året.

Vi elsker hverandres liv

I starten av filmen American Blogger spørres bloggerne hva en blogg er, og svarene er alt fra en online dagbok som alle kan lese, til et sted hvor din historie om ditt liv når gjennom. Og vi elsker å lese om andres liv, enten det er kjendiser eller vanlige mennesker som blogger – vi er fascinert av den menneskelige opplevelsen. Livsstilsblogging er en historiefortelling, det er historien om bloggerens liv, eller i alle fall nøye utvalgte deler av det.

For alle de store bloggerne er det sosiale veldig viktig, blogg er online samfunn hvor man kan nå ut til andre som har samme interessene som en selv, selv om man bor langt unna hverandre og aldri har møttes i virkeligheten. Man deler hverdagen sin med hverandre, og knytter vennskap basert på fellesskapet det gir. Flere av bloggerne i dokumentaren nevner at det å ta vare på hverdagsøyeblikkene er viktig for dem. At barna deres senere kan ta frem bloggen og lese hennes tanker og følelser tas frem som noe positivt, noe tidligere generasjoner ikke har hatt muligheten til. Debatten som har vært i Norge angående mammabloggere og deling av bilder og informasjon om barn tas omtrent ikke opp (dette er langt fra noen kritisk dokumentar, den bikker nok heller til tider over i cheesy).

Et eget digitalt rom

Det er bloggeren som er sjef på bloggen sin, det er hennes eget lille hjørne på webben, hvor ingen bestemmer at for eksempel amme-bilder er støtende eller har andre restriksjoner. Det er et moderne svar på Virginia Woolfs eget rom. Noen livsstilsbloggere har en større tanke bak bloggingen, for eksempel å  få frem et mer positivt syn på å ha et barn med Downs syndrom eller adopsjon.

Det er det personlige som gjør disse bloggene interessante for lesere. Ved å dele gleder og kanskje sorger i livet gjør man seg sårbar, og det er ikke alltid alle kommentarer er hyggelige. Men sårbarheten er også viktig, for det gir en troverdighet, og leserne føler at de kjenner bloggeren . Derfor er også blogger effektive reklamekanaler for bedrifter. Hvis en blogger du stoler på anbefaler et produkt, så er sjansen mye større for at du kjøper produktet. (I Norge er denne reklameringen regulert av Forbrukerombudet, som har utarbeidet en veiledning for bloggere (pdf).) Siden livsstilsblogger er blitt hot stuff, har de største muligheten til å leve av den, og dermed kan de bruke mer tid på å skrive gode poster og ta bra bilder. Men lesernes tillit raskt kan brytes ned hvis bloggeren fremstår som kjøpt og betalt. Sånn sett er blogging er en øvelse i balansegang, mellom hvor mye hun skal dele og hvor mye reklame hun skal ha.

Dokumentaren anbefales vel mest til spesielt interesserte og du kan se American Blogger her.  (koster $9,99).

 

You Might Also Like