Foto

Analoge og digitale bilder

14 May, 2012

Et av de første bildene jeg fremkalte selv. - Tatt med Pentaxen
Da jeg gikk på universitetet tok jeg et kurs i fotografering og mørkerom.Vi fikk beskjed om å dra til en fotobutikk i Hammersmith som solgte brukte speilreflekser, og overbevist om at jeg kom til å kjøpe masse tilbehør til min nå altoppslukende nye hobby, valgte jeg et Pentax analogt speilrefleks. (Det kunne man kjøpe linser til, i motsetning til de gamle russiske speilrefleksene de solgte.) Dette var tidlig på 2000-tallet, og digitale kameraer var absolutt ikke ukjent. Jeg fikk rett etterpå mitt første digitale kamera, men digitale speilreflekser var fremdeles for dyrt for en student.

Det er det noe fint med mørkerom, bildene blir ekstra spesielle når du har fremkalt dem selv. Det kan hende det er mangelen på lys, eller den spesielle lukten fra fremkallingsvæsken som gjør det så stemningsfullt å fremkalle bilder analogt. Eller at du ikke trenger Photoshop for å justere exposure, men gjør det manuelt (ja, det går faktisk an)

Jeg fikk aldri masse utstyr og ekstra linser til det analoge speilreflekskameraet, jeg fikk et digitalt et fra Canon i steden. Og siden jeg ikke har noe mørkerom, så er det kanskje like greit at bildene heller blir lagt ut på Picasa, Flickr og Instagram enn at de blir fremkalt. Men jeg har fremdeles en dragning mot det analoge. Derfor kjøpte jeg et lomografi-kamera når folk begynte å ta bilder med Hipstamatic. Og derfor lurer jeg på om jeg skal kjøpe mitt eget mørkeromsutstyr igjen, eller om nostalgien siler vekk hvor irriterende det er å stå der og fikle med film i mørket.

 

You Might Also Like