Personlig, Teknologi

Biblioteket på iDings

20 March, 2013

Jeg har vært på biblioteket. Faktisk.

Jeg har ikke hatt lånekort siden jeg bodde i Trondheim, altså på flere år. Jeg har lest ebøker (på kindlen, Macen, iPaden, telefonen), og de eneste gangene jeg har nærmet meg en papirbok har vært når jeg skulle lese for tantebarna mine eller lage mat fra en oppskrift. Eller noen fagbøker, noen ganger må jeg lese fag på papir. Ikke sånne fagkosebøker, altså, men noen ganger. Konsekvensen av å ikke lese bøker på papir i Norge de siste årene har vært at man ikke leser norske bøker. Det har vært helt i orden for min del, for jeg liker å lese på engelsk. Mange historier blir bedre på engelsk, spesielt hvis de er litt dårlige i utgangspunktet.

I det siste har det vært to av vennene mine på Facebook, henholdsvis i Bergen og i Trondheim, som har skrytt av at biblioteket har begynt å låne ut bøker til iDingser (egen app, det kommer snart for Android også, sa bibliotekaren til meg). Optimistisk som jeg er, ergret jeg meg over at jeg bodde i Oslo, og ikke lenger teknofremtidsbyene Bergen eller Trondheim. Men så sjekket jeg det, og det ser ut til at dette er en nasjonal greie. Man får lånt ebøker på iDingser i Oslo også.

Jeg troppet opp på nettsidene til Deichmanske (som jeg aldri klarer å stave, lurer på hvor mange feilstavet-navn-googlesøk de får) og forsøkte å bli låner. Det funket ikke, skjemaet ville ikke sende meg videre før jeg hadde godtatt vilkårene. Jeg har fylt ut et internettskjema eller to før, jeg har til og med gått på kurs om hvordan det skal gjøres (det var i England, og ja, det er lov å le) og hadde selvfølgelig krysset av på at jeg hadde lest vilkårene. Så etter å ha sendt en mail og tipset om at skjemaet ikke funket, tenkte jeg at jeg måtte bevege meg ned til det faktiske biblioteket. Jeg sukket faktisk litt inni meg, og begynte å fundere på hvor mitt nærmeste bibliotek lå. Måtte jeg ned der ved Akersgaten? Så stressende, sukk og sukk igjen.

Jeg er jo vitterlig en pessimist, men det positive med å være generelt litt skeptisk til at ting ordner seg for deg, er at de faktisk ofte gjør det. Men man sikrer seg litt ved å tro det verste med en gang, selv om man egentlig tror det ordner seg. Kanskje litt komplisert, men det er sant. Sånn sett er jeg en pessimist-optimist.

Bibliotekets filial på Majorstuen ligger faktisk i samme bygning hvor jeg jobber (og har jobbet i et år) uten at jeg har klart å sniffe lukten av utlånsbøker til nå. Men Baker Hansen ligger ikke langt unna, altså, det er mulig at lukten av gamle bøker er overdøvet av nykvernet kaffe. To ting som forøvrig hører veldig fint sammen, så lenge man er stødig på hånden.

Jeg fikk et lånekort. Etter å på tro og ære love at jeg har lest biblioteksreglene, bli ønsket høytidelig velkommen og gratulert for at jeg valgte filialen på Majorstuen som hovedfilial fikk jeg lov å logge inn på appen og se hvilke bøker jeg kunne låne på iDingsen min. Jeg ble nok litt skuffet. Det er ikke akkurat Amazon som ligger der inne, og ikke helt et bibliotek verdig. Og ingen mulighet å sortere på kategorier. Å låne ebøker er fint, men jeg håper de ikke bruker lang tid på å legge ut flere bøker der.

Det som derimot, og ganske uventet skjedde var at interessen min for papirbøker ble vekket til live igjen. Jeg som ikke engang liker papirbøker fikk flashbacks til barndommen av biblioteksboklukten. Jeg husker turene på biblioteket, der man visste hvor alle yndlingsforfatterne var. Og jeg husker når biblioteket fikk trendy-cred for å ta inn tegneserier. I grunnen har biblioteket alltid vært ganske trendy, selv om de lukter gamle bøker.

Etter noen år hvor jeg har surfet inne på Amazon og Bokelskere etter boktips klarer jeg ikke lenger å lete meg fram til bøker i en bokhylle (Hvor mange stjerner har boken fått? Hvor er anmeldelsene? Skal jeg bare velge bok på måfå?) og løp skremt ut igjen. Men jeg kommer tilbake, for jeg har ennå ikke lest Dinas Bok, og jeg syns kanskje hun ropte litt på meg. Kanskje jeg til og med klarer å levere bøkene tilbake i tide når man kan fornye lånet selv på internett. Så skal jeg følge med på appen deres, og selv om jeg foretrekker å lese ebok på lesebrett, og jeg tror aldri vi får noen norske bøker i Kindleformat (og jeg gidder ikke konvertere, selv om det er enkelt det altså, jeg vil ha bok med ett klikk), så kanskje jeg får lånt meg en norsk ebok i 2013.

You Might Also Like