Foto, Kommunikasjon, Teknologi

Bokanbefaling: Opphavsrett for begynnere

24 February, 2014

Olav Torvund, professor ved Senter for rettsinformatikk og syklist, har skrevet bok om opphavsrett. Jeg syns den gir en god innføring til et viktig tema som mange syns er komplisert og vanskelig.

Årets bursdagsgave til bloggere (tweet det!)

Jeg har altså akkurat fått kloen i Opphavsrett for begynnere av Olav Torvund, og jeg mistenker at det er en mer relevant kilde til opphavsrett enn kurset jeg har tatt om innholdsstrategi, siden den både er grundigere og handler om norsk lov. Opphavsrett er relevant for stadig flere av oss, de fleste i Norge både legger ut bilder, tekst og video, og deler andres.  Jeg lurer på om dette blir bursdagsgave til alle mine bloggende venninner i 2014 (da blir jeg nok enda mer poppis, tenker jeg, så glad som de er når jeg maser opplyser om Copyright og bildehenvisning og lisenser, høh). Men det er lurt å kunne, ikke minst siden mange bloggere også legger ut egne tekster og bilder.

Når enkelte grupper av rettighetshavere eller deres organisasjoner har forsøkt å tvinge lenking inn under opphavsmannens enerett, da undergraver de interessene til alle opphavsmenn som bruker nettet for å gjøre sine verk tilgjengelig og nå ut til et publikum og eventuelt et marked. Det er dinosaurenes kamp mot fremtiden. – Olav Torvund, Opphavsrett for begynnere.

Oppslagsverk om opphavsrett

Boken er en fin oversikt, hvor det er lett å slå opp i det temaet man lurer på. Den er både grundig og lettfattelig, med bakgrunnen for opphavsrett, hva et åndsverk er, enerett, lenking, hvem som har opphavsrett, offentliggjøring, avgrensing av opphavsretten, overdragelse, varighet, retten til eget bilde, og han har også med litt om Creative Commons, som jeg har skrevet om før. Jeg kan se for meg at de færreste leser hele boken cover-til-cover (da skal du være grådig interessert i temaet, altså, men for all del), men den funker ypperlig til å lese deler, eller hoppe over kapitler som ikke er relevante for deg. Men ikke hopp over for mye, boken er full av gode eksempler som gjør et litt tørt tema mer spennende. Jeg synes for eksempel at introduksjonen til opphavsrett var interessant.

For de av oss som jobber med kommunikasjon og som lager innhold for nett er det helt essensielt å vite hva opphavsrett er. Boken anbefales til alle som skaper noe, det vil si til deg.

Les også: Bruk bilder riktig med Creative Commons

You Might Also Like