Digitalt, Foto, Kommunikasjon

Bruk bilder riktig med Creative Commons

22 January, 2014

Illustrasjonsbilde: I’ve got the blues… av Evan Leeson tilgjengelig under CC BY-NC-SA 2.0

Creative Commons er kommet i versjon 4.0, med endringer som skal gjøre lisensene lettere å bruke.

Creative Commons er for deg som trenger fine illustrasjonsbilder til tekstene og presentasjonene dine, og for deg som tar bilder og ønsker å gjøre disse tilgjengelig for at andre kan bruke dem. Det er seks ulike lisenser, som beskriver hvordan bildene kan brukes. Felles for alle er at fotografen alltid skal navngis, i tillegg kan bilder legges ut som ikke-kommersielle, at de skal deles på samme vilkår og hvorvidt de kan bearbeides.

Jeg bruker Creative Commons mye, både på egne bilder og for å finne bilder andre har tatt, fordi jeg mener at det er viktig å respektere åndsverksloven, også på internett. Spesielt når det faktisk finnes så mange fine bilder lagt ut gratis under CC-lisens. Sjekk for eksempel ut Flickr.com, og gå til advanced søk for å finne bilder med CC. Bildene skal så klart merkes etter hvilken lisens de ligger under, som for eksempel jeg har gjort med illustrasjonsbildet over.

Det er mange som synder når det gjelder å bruke andres bilder uten verken riktig henvisning eller tillatelse, og det er det ingen grunn til å gjøre. I mine øyne fremstår man som lite seriøs hvis man har en blogg full av stjålne bilder. Så enten må du ta bilder selv, ellers så bør du bruke 5 minutter på å sette deg inn i Creative Commons!

 

You Might Also Like