Digitalt, Web

Den digitale lighteren

10 June, 2015

Tusenvis av mobiltelefoner gyngende fram og tilbake til Back for good.

Jeg har vært på en skikkelig bra tur med to gode venner av meg. Kjerstine og jeg dro over til Edinburgh, plukket opp Hilde og tok toget til Manchester, hvor vi var på en gigantisk konsert med.. (trommevirvel) Take That.

mobilbilderHvor mange tusen mennesker som var der er jeg ikke sikker på, men det var mange. Manchester Arena er en av Europas største innendørsarenaer. Tenk deg tusenvis av Take That-fans samlet, i et forrykende show med pyroteknikk, fyrverkeri, akrobatikk, kostymer og joda, konsert. Elektrisk. Om jeg ikke var fan fra før så ble jeg det nå. JA du hørte meg. Take That – jeg er fan! Vent litt, jeg tror vi trenger dårlige mobilbilder.

Konserten fikk meg til å tenke på hvor naturlig smarttelefonen har blitt i livene våre. Ikke bare har jeg brukt Norwegian sin billettapp, Tripadvisors app og vi la så klart ut selfie på Facebook og konsertbilde på Instagram, men under konserten brukte folk den også som lighter. Tusenvis av mobiltelefoner gyngende fram og tilbake til Back for good. Det var ikke et levende lys å se.

Mobil er viktig. Google har nettopp endret algoritmene sine, og nettsider som ikke er mobiltilpasset vil få dårligere søkeresultat når man søker fra mobil. I webdesign er det ikke lenger nytt å snakke om mobile first. Du bruker telefonen til alt, og telefonfunksjon er langt ned på listen over den viktigste appen.

Mobil kommer ikke til å bli mindre viktig heller. Det er flere i gruppen 3-11 år som bruker mobil enn i hele befolkningen.

I e-læring vrir vi hodene våre for hvordan man kan bruke smarttelefonen. Du kan ikke overføre et kurs laget for stor skjem til liten. Du må tenke helt nytt om innholdet.

Duolingo er et godt eksempel for hvordan man kan tenke læring på mobiltelefonen. Podcast er også en måte å lære med mobilen. De er eksempler på to ulike metoder som funker:

På mobilen må ting være kort og presist. Du leser ikke en lang rapport på mobilen. Du ser ikke den nyeste sesongen av Game of Thrones på mobilen. Men du kan lese nyheter, twittermeldinger, Facebook-statuser og kortere nettsaker.

Unntaket er lyd. Du kan høre mye musikk på mobilen før du går lei. Lyd lever utenfor den lille skjermen. Du kan høre på lyd fra mobilen selv om du ikke får sitteplass på bussen, eller hvis du går eller sykler.

Mobiltelefonen kan brukes til veldig mange ting, også til å lære med. Men vi må ikke tenke at vi skal tilpasse eksisterende innhold til den lille skjermen. Vi må lage nytt innhold som skjønner hva en mobil brukes til og hvordan folk liker å bruke den. Mobilen er en medieavspiller, en datamaskin og, ja, den er faktisk også en lighter.

Les også: Smarttelefonen gjør at vanlige folk kan dokumentere viktige politiske hendelser.

You Might Also Like