Web

Det viktigste er alt du ikke sier

16 April, 2015

Men mindre det ikke er noen som betaler deg for kvantitet, er det ikke noe mål å ramse opp alt du kan. Målet ditt er å få tilhørerne til å huske budskapet.

Derfor bruker vi historier og caser. Derfor bruker vi metaforer. Derfor bruker vi bilder. Og derfor sier vi ikke alt vi vet, bare det folk klarer å huske.

Klassiske monologforelesninger fungerer dårlig. Jeg har sittet på utallige forelesninger med dårlige powerpoint-slides. Og stadig flere vil bruke e-læring. Enten de vil lage kurs, bruke flipped classroom før en samling eller bare lage en liten video som forklarer noe på en enkel måte.

Jeg grøsser ved tanken på at de dårlige powerpointslidesene blir konvertert om til et digitalt format som lever evig på internett.

I instruksjonsdesign gjelder de samme reglene for god design som alle grafiske designere kan: Gode fontvalg, rule of thirds, vi leser fra venstre til høyre, bruk grid, og så videre. Visuelle virkemidler er en del av budskapet, ikke pynteborder i kantene.

Vi er omgitt av grafisk design, og vi er visuelle vesener. Hvorfor er det da så mange stygge elæringskurs? Hvis du prioriterer det estetiske, viser du at e-læringskurset ditt er verdt å bruke tid på. Det gjelder forøvrig også skjemaer (ja, de kan, og bør designes!), slides og plakater.

Erstatt innhold med ingenting

Ja, faktisk. Du må kutte i budskapet ditt, og istedenfor skal du ha luft der du hadde tekst. Uansett hva du lager, om du skriver en tekst eller om du lager en presentasjon, vær bevisst på at folk trenger luft både for å puste og for å lære. La også bildene du bruker få rom rundt seg.

Negative space er et virkemiddel, altså at rom rundt objektene dine vil gi dem økt oppmerksomhet. Hvis du bare må ha med både det ene og det andre, så husk at folk ikke kommer til å lese alt. De kommer ikke til å se alt. Du må faktisk velge for dem. Vil du ha med alt, så får de kanskje ikke med seg det som faktisk er poenget ditt.

Poenget mitt? Skrell bort alt du klarer, og la det viktigste stå igjen og skinne.

Les også:

En freshere presentasjon

Hvordan du kan forklare noe komplisert på en enkel måte

 

 

 

You Might Also Like