Kommunikasjon

Dra de store temaene ned på jorden

30 April, 2015

Hvordan få mennesker til å endre mening? I denne ukens This Americal Life ser de på en kampanjeform som radikalt og permanent endrer meningen til folk. I motsetning til tradisjonell politisk markedsføring, som egentlig ikke overtaler andre enn de som allerede er enige, beskriver de en måte å snakke med folk på som endrer meningen deres.

(Visste du forresten at de transkriberer podcastene sine? Jeg foretrekker å høre dem, men teksten er der ute. Det var en digresjon.)

Det startet med en kampanje for homofilt ekteskap, som gav overraskende gode resultater, også på lang sikt. De prøvde den samme metoden på abort, for å se om det funket på et mer betent tema.

Trikset er å dra et tema som kan oppleves distansert og prinsipielt, ned på et helt konkret plan. Og det funket bare når den som var ute og snakket, hadde personlige erfaringer, enten det var en homofil mann som ønsket å gifte seg eller en kvinne som selv hadde tatt abort.

Jeg syns jo denne kampanjemetoden, og spesielt de gode resultatene, er utrolig fascinerende.

Vi mennesker tenker mest med magen, vi er styrt av følelser og sosiale forhold. Det er klart vi responderer bedre på at en hyggelig fyr sier at “stemmen din teller, for ellers får ikke jeg gifte meg med han jeg elsker”, enn en overordnet diskusjon om rettferdighet for alle.

Sånn er det i politikk, og sånn er det i markedsføring også. Konkrete og menneskelige budskap funker mye bedre.

Det minner meg også om denne artikkelen fra ytrevenstre.no, som min dyktige kollega Elin delte på Facebook, om historiefortellingens vitenskap. Bruker man eksempler, eller historier, så trigger man folks følelser.

Kan overføres til nesten all kommunikasjon. Kanskje ikke børsrapporten.

Illustrasjonsbildet lagde jeg med appen Tiny Planets som jeg fant via @TIBoine på Twitter.

You Might Also Like