Foto

Dropp stockbildene og ta illustrasjonsbildene selv

11 August, 2015

Hvorfor er det helt uaktuelt for de fleste av oss å kopiere tekst, men vi bruker gjerne andres bilder?

Hvis du kunne kjøpt ferdig tekst fra en tekstdatabase, så ville du sannsynligvis ikke gjort det. Teksten din må jo være unik, den skal jo passe akkurat deg og det du skal formidle. Men likevel finner du illustrasjonsbildet ditt i en bildedatabase.

Hvorfor ta egne bilder

Altså, kjøpte eller lånte bilder kan være kjempeflotte, jeg bruker dem selv innimellom. Men jeg prøver som regel å ta egne illustrasjonsbilder til innholdet jeg lager. For jeg vil at innholdet jeg produserer skal være nært, personlig og ekte. Fordi bilder er viktig når du deler i sosiale medier. Fordi bilder kan understreke budskapet ditt. Fordi bildene er en viktig del av din identitet og profil.

Tar du egne bilder, så er de med på å understreke hvem du er. Tenk over hvilke farger du vil ha i bildene dine. Vær kreativ med hvordan du illustrerer poengene. Et bilde som er skreddersydd til budskapet ditt vil understreke det, et dårlig stockbilde kan ødelegge det.

illustrasjonsbilderFor eksempel når jeg trengte et illustrasjonsbilde av en kalender, til en post på Facebook. Det finnes en drøss av dem. Jeg ville ha mitt eget, og printet ut en kalender som jeg hang opp på korktavlen min, og tok et bilde.

Eller et illustrasjonsbilde til en artikkel som nevnte nesespray. Igjen, du finner illustrasjonsbilder av nesespray i bildedatabaser. Men du finner ikke nødvendigvis den riktige typen nesespray. Og de er gjerne hvite, glossy og oppstilte. Denne illustrasjonen skulle være om nesespray og avhengighet, og jeg trengte en annen følelse på bildet.

Jeg har også hevet meg på trenden av å ta illustrasjonsbilder ovenfra. En sak om kaffe og smertestillende fikk et skikkelig fargekick av en knall lilla bakgrunn, og passet til jobbens profil. Kanskje ikke alle sin smak, men den syntes på Facebook.

Utstyr du trenger

Du trenger ikke det dyreste utstyret for å ta helt greie illustrasjonsbilder. Du har gjerne kamera i lommen allerede. Ett av disse bildene er tatt med en iPhone, og det kan være alt du trenger.

Tenk komposisjon, form, farge og tekstur. Dander det du skal ta bilde av, finn en interessant bakgrunn. Nesesprayene fikk ligge på ulike underlag før jeg la dem i lommen på jakken min. Jeg tok bilde av kalenderen skrått nedenfra, og du ser bare toppen av kaffekoppen.

Jeg la på ekstra lys på nesespraybildet, fordi jeg ville ha en dramatisk skygge. Du kommer langt med en skrivebordslampe, og kan myke opp lyset med en hvit serviett eller noe annet du finner.

Senk skuldrene og ta bilder seriøst

Det er ikke amatørmessig å ta egne bilder, selv om du ikke er proff fotograf, men du må gjerne gjøre en innsats for å få fine bilder. Det finnes mange som tar bilder med kompaktkamera for jobb, er du en dem så tenk litt på bildet du tar. Gå litt nærmere. Flytt deg litt. Og heller ikke bikk over i den andre enden, vær fornøyd selv om ikke bildet ble akkurat slik du ville. Målet ditt trenger ikke være å matche kvaliteten til en proff fotograf. Det blir uansett mye bedre enn de fleste illustrasjonsbildene du hadde rotet frem, fordi virkeligheten trumfer stockbildet.

Les også: Hvordan finne gode illustrasjonsbilder

 

You Might Also Like