Design, Teknologi

En freshere presentasjon

11 September, 2014

Illustrasjonsbilde: Edge Conference at Google New York av Jeffrey Zeldman tilgjengelig under  (CC BY 2.0

Jeg har hjulpet venninnen min, Helga, med å lage en nettside, og etter et lite krasjkurs i å bruke WordPress er hun godt i gang med bloggingen. Helga holder også mye foredrag, og jeg har sagt at jeg kan hjelpe henne med å freshe opp presentasjonen hennes. Siden jeg tenker at det er bra å gi verktøy slik at man kan oppdatere og bygge videre selv, så har jeg gitt henne en liten grafisk profil hun kan følge når hun skal lage presentasjoner i fremtiden.

Altså, det hun har fått er font, farger og et lite ikonsett. Så har jeg redesignet den mest brukte presentasjonen hennes for å vise hvordan de ulike elementene kan brukes.

Font

Det aller første du bør gjøre hvis du vil at presentasjonen din skal se litt bedre ut, er å gjøre et bevisst fontvalg. (For eksempel denne). Hvis du vil vise at du har gjort en innsats, og skille deg ut fra mengden, så laster du ned en font som ikke finnes på maskinen din fra før. Det finnes masse fonter som enten er gratis eller billige. Jeg bestemte meg for å bruke Lato. Helga har noen slides med mye tekst, da vil jo fonten ha stor betydning. Som du ser nedenfor har jeg egentlig ikke gjort mye, jeg har endret fonten og farget overskriften, satt teksten på linje og lagt til et anførselstegn for å indikere at det er et sitat fra en av kildene hennes.

slide1

Farger

Hvis du noen gang har vært borti en grafisk profil, så vet du at den inneholder fargekoder. Det er en grunn til det. Hvis du bruker alle regnbuens farger, så ser presentasjonen din ut som om den har barnehagebarn som målgruppe. Hvis du for eksempel har figurer du har laget i Exel med standardfarger så ser det ut som om du ikke bryr deg om utseendet. Det er forsåvidt en beundringsverdig holdning, men du vil nok være ganske alene om den. Image is everything, vet du. Velg ut en eller to farger, og bruk bare dem. Jeg gikk for en teal, en blågrønn farge, fordi det er en farge både Helga og jeg likte godt. I tillegg fant jeg to gråfarger. Jeg kunne valgt ennå en farge, men valgte å holde det enklest mulig. (Hvis jeg skulle valgt en til ville jeg gått for en tomatrød, tror jeg. Eller kanskje limegrønn.) Den blågrønne ble brukt til ikoner, i sliden nedenfor ser du også at jeg bruker et grått felt for å dele opp de to feltene. Som en digresjon kan jeg si at jeg var overdrevet fornøyd med pass-ikonet.

slide2

Bilder

Heldigvis finnes Flickr, for der finner du mye fine illustrasjonsbilder til foredraget ditt. Du må bare lete litt. Jeg gjorde bildene svart/hvitt. Det trenger du ikke, farger kan være kjempefint, men siden alle bildene er illustrasjonsbilder, så valgte jeg det. Du kan bruke et hvilket som helst bildeprogram til å endre farger på bildene dine, for eksempel pixlr.com. Bilder betyr mye, og det er lov å leke seg. I sliden nedenfor gikk jeg for drama fremfor relevans, dessuten mener jeg alle foredrag trenger en naken mann, høhøh. (Neida, det siste var en dårlig vits.)

Bildet var fint, men kanskje litt urelevant. Jeg foretrakk estetikken i dette tilfelle. Som du kan skimte, så har jeg selvfølgelig skrevet referanse til fotografen. Det må man gjøre når man bruker bilder som andre har tatt. Dette fine og dramatiske bildet heter Burning Love, er tatt av Ole-Martin Mørk og er tilgjengelig under (CC BY-NC-SA 2.0).

Hvis du trenger tips til hvordan finne fine illustrasjonsbilder, så har jeg skrevet om det her.

slide3

Figurer

Eller ikoner. Jeg laget noen ikoner som Helga kan bruke i fremtiden, når hun skal lage nye presentasjoner. Så lenge hun bruker fonten og fargene vi ble enig om, så vil ikonene løfte det og gi det en liten ekstra piff. Som for eksempel i bullet points. Og som i eksempelet under så ser du at jeg har slått meg helt løs og brukt både ikoner og et bakgrunnsbilde. Crazy days. Syns det ble bra, jeg. Bakgrunnsbilder, som “ark-på-bord” er enkelt å ta selv.

slide4

 

Det er ikke mye som skal til. Velg deg en ny font (kanskje denne?) Vær bevisst på farger, ikke bruk standardfarger fra f.eks. Exel. Bruk gode bilder, og bruk dem riktig. Sett ting på linje.

Når det kommer til selve innholdet så er det et helt eget kapittel for seg selv, som jeg skal holde meg unna. Hvertfall for denne gangen. Nei, vent. Et tips: Ikke bruk for mye tekst på slidesene dine, og ikke bruk dem som manus. Sånn. Det var det!

You Might Also Like