E-læring, Media

En god historie(?!!?)

7 November, 2013

treakt

Jeg har alltid elsket å lese bøker. I november i år har jeg så langt lest Magnhild, som kan lånes fra biblioteket som ebok, og holder nå på med Den usynlige broen. Begge ble nevnt da jeg spurte på sosiale medier hvilken bok som var den beste folk hadde lest i år. De beste bøkene husker man jo for resten av livet. Jeg husker første gangen jeg leste Ringenes Herre-triologien. Jeg husker også julen jeg fikk Ken Folletts I all evighet av typen, som hadde tenkt at den kom til å vare meg en stund. Den gjorde ikke det, for de gode historiene suger deg til seg og slipper ikke taket før de er ferdige. Og når du er ferdig skulle du ønske du kunne lese den om igjen for første gang.

Siden det er november, og november er måneden alle skriver bok, er det ekstra interessant å snakke om den gode historien. Hva er en god historie? For alle MOOC-entusiaster så ligger svaret i The Future of Storytelling, et av de beste gratis online kursene jeg har tatt (hvertfall så langt). Der kan du lære mer om Aristoteles måte å dele opp en historie i tre akter, og Robert McKees basic råd til en god historie, som er hook (få seeren på kroken, egge frem hendelsen), hold (hold henne/ham der og vis karakterens mål, hva han/hun/det ønsker seg) og payoff (utfallet på historien).

En god historie trekker deg inn, og gjør deg oppslukt. Også finnes det masse regler for historiefortelling som er fint å vite om (og du får gode forklaringer på det i MOOCen, hvis du melder deg på der, ellers kan du kjapt skumlese litt mer om treaktsstrukturen evt. se denne videoen hvor Kurt Vonnegut forklarer formen for historier), eller kanskje Pixars 22 regler for å fortelle en historie kan hjelpe deg på veien, men det viktigste tipset for inspirasjon er å lese, lese, lese og lese. Og å se bra filmer og TV-serier. Omhyll deg av gode historier, og tenk over hvorfor de er bra. Det skal hvertfall jeg dedikere november til. Her ligger hele listen over mine venner og bekjente i sosiale mediers beste bok de har lest i år (ikke de norske, de ligger jo ikke på Amazon, men jeg kan avsløre at Helga Flatland ble anbefalt av flere).

God november, enten du leser eller skriver!

 

 

You Might Also Like