E-læring

Etter kurset: Hva funket og hva funket ikke i MOOCen om Content Strategy

26 February, 2014

Når jeg tar e-læringskurs gjør jeg det for å fordype og oppdatere meg i faglig innhold for meg som kommunikatør og markedsfører. Fordi jeg jobber med å produsere e-læring så ser jeg også på virkemidler og valg gjort i kurset. Hvilke grep bruker de i videoer og kursmateriell, hva funker – og hva funker ikke?

Content Strategy for professionals på Coursera, laget av Northwestern University slår meg som et kurs som kunne gjort noen annerledes valg i pedagogikk. Her er min evaluering av kurset.

coursera

Bilde: Faksimiler fra videoer i kurset.

Videoer basert på intervju

Jeg har ikke sansen for to personer i samtale foran kamera i e-læring. Det krever mye å være en god programleder, og de færreste klarer det. Selve formatet passer i talkshows, der skal man være litt personlig, grave litt i intervjuobjektets historier. I en faglig forelesning er det distraherende og det tar for mye tid. Bare introduksjonen av en fagperson kan ta over ett minutt – det er lenge for webvideo!

Når fagpersonene snakker ser de på intervjueren, og kameraet filmer dem fra siden, langt fra aksen. Det er en dårlig og upersonlig ramme for bildet. Noen uker kjørte de tre personer i samtale, det virker bare forvirrende. VI kan ikke alle være Skavlan. Det enkle er ofte det beste, jeg foretrekker en person foran kamera i e-læring, med god blikkontakt og et presist manus.

De fleste videoene var med en intervjuer og en fagperson i samtale. Jeg hadde foretrukket fagpersonen alene foran kamera. Jeg ville også valgt en annerledes setting, med jordfarget “studio” fikk man en mer støvete opplevelse enn yngre looken til f.eks. Iversitys kurs om Storytelling.

coursera

Bilde: Faksimile fra video i kurset.

Et annet element i videoene var slides. Det var ikke mye brukt, stort sett ser vi personene som snakker, men noen ganger var de viktigste poengene oppsummert. Det syns jeg er bra, spesielt når du får en oppsummering på slutten av hver video.

Det som ikke funket var de gangene man fikk en slide med et sitat, hvor de snakket om noe annet eller brukte andre ord på toppen. Det er ikke sjans i havet for at du får med deg begge deler, og du må pause videoen. Generelt bør bilder eller slides i videoforelesninger eller fagsamtale underbygge temaet, og det bør også være tid nok når man viser en slide med mye innhold. Alternativet er å dele opp poengene, og vise mer slides og mindre fagperson.

Som en siste kommentar syns jeg slidene kunne hatt godt av en runde i design-trommelen. Bullet points er verken spennende eller spesielt pedagogisk, og som en generell regel på web så bør bilder være relevante – og store. Små stockbilder i et hjørne som ikke tilfører noe verdi er bortkastet. Jeg er bortskjemt med å høre forelesninger laget av dyktige designere og kreative markedsfolk, så en standard bullet point gjør det ikke helt for meg, altså. Sorry.

Faglig innhold

Mye av det faglige innholdet var veldig bra, og veldig interessant. Det er tydelig at de baserer kurset på en bok, og studiene de har gjennomført. Men noen av videoene fremstod som ren repetisjon. Når Janice Castro brukte en hel video på noe som allerede hadde blitt sagt i uke 1, så føles det som bortkastet tid. De kunne kanskje holdt temaene litt snevrere, og brukt mer tid på å gå dypere inn i de emnene de valgte å fokusere på.

Musikk og lyd

Introen på hver eneste video var for lang. Og musikken, eller jingelen de hadde valgt var grei første gangen, ok andre gangen, og ble ganske kjapt gradvis mer og mer irriterende. Spesielt når den ble fadet inn på slutten. Man blir litt sprø av cheesy bakgrunnsmusikk, i noen av videoene kjørte de bakgrunnslyd mens de pratet. Det fungerte utrolig forstyrrende. Lyden var generelt ok, men bar preg av dårlig redigering, enkelte steder ble det sånn metallisk lyd som kommer når du har vært litt for rå på å redigere bort bakgrunnsstøy.

Kilder og litteratur

Jeg liker at kurs baserer seg på, og anbefaler en fagbok. Men i noen av videoene diskuterer de ulike elementer, for eksempel en reklame fra Apple, som de ikke lenker til, verken i videoen eller under den. Det var dumt, men ble rettet på i løpet av kurset. Hele kurset hadde en anbefalt fagbok som det var basert på, i tillegg brukte de også annen faglitteratur og hadde caser. Det funket bra! Jeg liker eksempler, og jeg liker fagbøker.

Konklusjon

I fjor tok jeg et annet kurs på Coursera om Gamification, jeg må si at jeg foretrakk det, både når det gjaldt innhold og hvordan videoene var løst. Jeg skulle ønske innholdsstrategi-kurset var mer dyptgående, slik det var løst nå fikk jeg følelsen av at dette var mer en innføring enn “for professionals” slik de hevdet. Men når rett skal være rett så har jeg lært mye, og ikke minst blitt inspirert til å dykke dypere i de emnene jeg syns er mest interessante på egenhånd. Slik er en MOOC en veldig fin tilleggsressurs til å lese fagbøker. Det å få emnene presentert i videoforelesninger gir det et annet perspektiv.

You Might Also Like