Digitalt, Web

Everybody Writes: En guide til å skrive latterlig bra innhold

3 November, 2014
Jeg har kost meg med å lese Ann Handleys nye bok Everybody Writes: Your Go-To Guide to Creating Ridiculously Good Content. Den er full av aha-opplevelser og veldig, veldig gode råd.

 

Post-it-blokken min har minsket, det er den jeg bruker for å notere i bøker når jeg finner noe jeg må huske. Everybody Writes er stappfull av konkrete råd for hvordan du blir bedre til å skrive. Jeg lurte på om det var bortkastet å kjøpe den, siden den er skrevet på engelsk, men med få unntak er skrivetipsene overførbare til norsk.

Jeg har lest bøker om å skrive godt før, og fikk meg likevel noen gode aha-opplevelser. Og en sånn “Jeezes, hvorfor har jeg gjort denne feilen, jeg burde jo visst bedre” da jeg leste om kundeorientert tekst:

Erstatt jeg og vi med du for å skifte fokus til kundens ståsted. Så skriver du om teksten. For eksempel:

bablbot_dotBedriftsorientert: Vi tilbyr fremtidsrettet programutvikling.

bablbot_dotKundeorientert: Du kan legge ut en app i lunsjen, og fremdeles ha tid til å spise.

Min (dårlige) oversettelse fra Everybody Writes.

Det er nesten garantert at du blir bedre til å skrive etter å ha lest denne boken. Og siden den er en bok i tiden, gir den også spesifikke råd om å skrive for Twitter, Facebook, LinkedIn, epost, en landingsside og en nettside.

Enkelt, men ikke upresist

Simplicity comes primarily from approaching any writing with empathy and a reader-centric point of view to begin with-that is it’s the result of writing with clarity and brevity (..). But also consider the vehicle carrying the message: Maybe you don’t need words at all. -Everybody Writes

Jeg har lenge opptatt av å unngå store og vanskelige ord og uttrykk. Det eneste stedet man blir kritisert for å skrive for enkelt er på universitetet, men i den virkelige verden setter folk pris på klart språk.

For enkelt er ikke det samme som upresist. Kutt ord i setningene dine hvis de ikke er nødvendige. Erstatt verbet med et som er mer presist. Skriv klart, konsist og unngå klisjeer hvis du kan. Boken gir deg konkrete råd for hvordan du får det til.

La avtaler og deadlines

Lag deadlines for deg selv. Ann Handley anbefaler å ha et visst antall ord som mål, istedenfor tid. En halvtime hvor du stirrer tomt inn i en skjerm teller ikke.

“In Pixar’s Toy Story 2, Woody’s kidnapper, Al McWhiggin (the owner of Al’s Toy Barn), calls the cleaner to repair Woody when the toy’s arm falls off. Al asks The Cleaner: “So, uh, how long is this gonna take?” And The Cleaner replies: “You can’t rush art” (..) But forget that mantra. Because at some point, you do have to rush your own art. Otherwise, your art sits on its butt on the couch eating chips and salsa.” -Everybody Writes

Hvordan lage gode historier

Den siste delen handler om hvordan lage gode historier. Ann Handley kaller de som jobber in-house med å lage innholdsmarkedsføring for brand journalists, altså journalister som skriver positive historier om selskapet de jobber for. De er gjerne trente journalister som lager innhold som minner om det du finner i avisen. (Og som kan minne veldig om det du finner i glossy magasiner, men det sier vel mer om glossy magasiner sånn apropos et visst moteblad.)

Hun understreker viktigheten av at de som jobber med content marketing, eller innholdsmarkedsføring, for det er det det er, er grundige og ærlige. Det er ekstra viktig at man er nøye med kilder, generøst gir kred til kilder og ærlig angående at man skriver for en bedrift. Og du må skrive om ekte folk, ekte følelser og ekte fakta.

Et av målene for å satse på slikt innhold kan være å bli oppfattet som en ledende ekspert innen din bransje. Å få kred, rett og slett, for å være genuint interessert i det du driver med. Da må du skrive om andre ting enn bare deg selv. En effektiv metode som nevnes er newsjacking, og er en egen bok i seg selv. For å lykkes med det, må du være frempå, tenke og grave som en journalist.

Ikke vær døll

Det viktigste, enkleste og vanskeligste rådet når det kommer til innholdsmarkedsføring er å ikke være døll. Ikke lag dølle nyhetsbrev med uinteressant innhold som ingen bryr seg om. Vær nyttig, vær interessant og vær brukanes. Hvorfor skal følgerne dine bry seg om det du skriver? Er det nyttig for dem? Er det? Er det? 

Det er så enkelt, men likevel så vanskelig.

Det er kanskje et tegn på at boken er bra når jeg egentlig vil sitere fra alle kapitlene? Hvis du vil bli bedre til å skrive, kjøp den, les den og bruk den. Den har vært en fornøyelse å lese, og jeg har lært masse av den.

Everybody Writes: Your Go-To Guide to Creating Ridiculously Good Content på Amazon.

Interessert i tekst?

Beth Dunn "It's all writing"Da syns jeg du skal lese Beth Dunn: How to Be a Writing God

You Might Also Like