Teknologi, Web

Facebook likes avslører sensitive data

14 April, 2014

Hva om det du liker på Facebook avslører at du sannsynligvis har et alkoholproblem eller ikke kommer overrens med kollegene dine? Hva gjør vi når det kommer selskaper som analyserer dataene om deg fra sosiale medier og selger til HR-avdelinger og rekrutteringsbyråer?

We show that easily accessible digital records of behavior, Facebook Likes, can be used to automatically and accurately predict a range of highly sensitive personal attributes including: sexual orientation, ethnicity, religious and political views, personality traits, intelligence, happiness, use of addictive substances, parental separation, age, and gender. – Private traits and attributes are predictable from digital records of human behavior.

Jennifer Golbeck er leder for  Human-Computer Interaction Lab på University of Maryland. Hun snakker om hva du liker på Facebook kan avsløre om personligheten din, og ikke på den måten du tror. Eksempelet hun bruker er en fanside for curly fries, som har vist seg å være en av indikatorene for om folk har høy intelligens. Ikke på grunn av innholdet, men fordi vi ofte har venner som ligner på oss selv, og denne siden har blitt spredd og liket i en krets hvor medlemmene har høyere intelligens enn gjennomsnittet. Det blir en av brikkene i et puslespill som forskere kan bruke for å finne ut hvem du er. Bruker man denne typen informasjon til for eksempel markedsføring, kan det både føles invaderende for forbrukeren og faktisk få konsekvenser for enkeltmenneskers liv, som i eksempelet fra rapporten sitert over hvor en butikk i USA sendte reklame for gravide til en 15 år gammel jente to uker før hun fortalte om graviditeten til familien sin.

Jeg fniste litt da jeg fant Google sine annonseinnstillinger for meg, og de mente jeg var mann, men har ikke tenkt stort på det siden. Men at vi frivillig legger mengder data fritt tilgjengelig for store, kommersielle selskaper er verdt å tenke over en ekstra gang.

You Might Also Like