Foto, Web

Getty sine gratisbilder er ikke gratis

10 March, 2014

Illustrasjonsbilde: Fly away av 55Laney69 tilgjengelig under CC BY 2.0.

Veldig mange har tvitret om bildebyrået Getty sin fantastisk sjenerøse løsning for ikke-kommersielle bloggere. Hvis du bare bruker en iframe, så kan du nå få bruke flotte fotografier helt gratis. Men visste du at du ved å bruke disse bildene betaler ved å gi Getty Images en liten bit av bloggen din?

Når du setter inn en iframe på et blogginnlegg, som altså er en kodesnutt man bruker til for eksempel å sette inn Facebook liker-boks, eller en Youtube-video, så gir du også Facebook og Youtube tilgang til hvilket innhold som skal vises i den boksen. For eksempel kan du ikke selv styre om det skal vises reklame i videoen fra Youtube. Getty Images kan også velge å vise reklame på bildene som blir delt med en slik iframe. Og da tenker jeg: Når det finnes så utrolig mange fine alternativer som er helt gratis, hvorfor skal du da risikere at Getty plutselig bestemmer seg for å kjøre reklame på hotlink-bildene sine? I prinsippet er det samme som Youtube gjør med videoer, likevel er det noe annet med bilder. Bildet kommer også med en stygg bilderamme med Gettys logo på, og deleknapper til sosiale medier, og har maks vidde på 507 piksler. Og slik ser det ut i praksis:

Ikke spesielt vakkert, er min helt subjektive mening. Og hva er da vitsen med å bruke et proft illustrasjonsbilde? Jeg syns bildet jeg har brukt på toppen av bloggposten ser tusen ganger bedre ut. Jeg slipper bilderamme, kan velge størrelse selv, slipper å bruke iframe og har dermed full kontroll.

Jeg skal innrømme at Getty er noen smartinger. Det er egentlig rart de ikke har tenkt på det før. Ikke bare kan de vise hvor snille og greie de er med små bloggere og ikke-kommerse nettsteder, men de har også gjort en genistrek når det gjelder søkemotoroptimalisering. En av de viktigste faktorene når du skal hevde deg på resultatsidene er hvor mange andre nettsider som linker til deg. En iframe er en link. Skjønner? Getty kommer til å få hundretusenvis av nye nettsider som linker til dem. Når jeg googler stock images nå, så kommer Getty opp som organisk treff nummer 8. De er nummer 4 når man bare søker på images. Lurer på hvordan det bildet ser ut om noen måneder.

Jeg vet hvertfall at dette blir første og siste gang jeg bruker denne løsningen når jeg skal velge illustrasjonsbilde.

Edit: Når jeg skulle dele denne bloggposten i sosiale medier fant jeg en siste, stor ulempe med å bruke Getty sin løsning. Du får ikke opp noe bilde når du deler linken. Not impressed.

Les også:

Bruk bilder riktig med Creative Commons.

You Might Also Like