Ute

Erfaringer fra Hardangervidden

12 July, 2011

Det er pussig hvor lett det egentlig er å gå i fjellet. Om du ikke tar med planlegging av turen, innkjøp av (og lesing av tester om) utstyr, testturer og sånt selvfølgelig.. Men når jeg først stod og så utover naturen lurte jeg på hvorfor i alle dager jeg ikke har gjort dette før. Ligger du i telt får du hvertfall en følelse av å være midt i naturen, og det å stå på en topp og speide utover enten kupert eller flat vidde er en ganske annen feriefølelse enn å ligge på stranden (selv om det er fint det og).

 

Her er hva jeg lærte:

Å gå med tung sekk: Jeg klarer ikke å gå etappene på samme tid som de spreke DNT-folkene som har merket ruter med “5 timer” osv. I allefall ikke når sekken min veier nesten 20 kg (den ble lettere etterhvert som maten forsvant, men likevel). Vi justerte målet vårt etter første dagen og gikk heller kortere etapper. Uansett, hele vitsen med å ha med telt er at man ikke trenger å gå hele veien til hytten før kvelden er omme!

Variere maten: Selv om du kjøper ulike typer av drytech (turmat), så er det noe med konsistensen/smaken/følelsen som gjør at du blir veldig lei. En tabbe vi gjorde var å pakke ned en pose havregrøt, en pose drytech og en pose nøtter til hver dag. Etter første dagen hadde jeg ikke lyst på mer nøtter. Etter andre dagen var jeg lei av havregrøt, hvertfall når den er kokt på vann. Etter tredje dagen var jeg lei drytech. Variasjon er utrolig viktig, jeg gikk heller sulten enn å spise nøtteblandingen og da er jo hele poenget borte.

Neste gang kommer vi til å basere oss mer på hyttene. Man kan kjøpe mye forskjellig mat der, og betjente hytter har tre-retters middag til en rimelig penge. Sekken blir lettere også om du ikke sleper med deg mat for en uke.

Å ta bilder, hver dag: Vi var generelt flinke til å ta bilder, men en, to av dagene tok vi ingen. Selv om det ser ut som du har tatt 100 bilder av stein og vidde så er det artig å se hele turen.

Kjøp en ordentlig vannflaske: Vi hadde fått tips om at det er lurt å kjøpe vannflasket i sportsbutikken. Jeg lurte egentlig på hvorfor jeg skulle betale hundre kroner for en tom flaske når jeg kan betale 20 kroner for en full av vann, men da den ene imsdalsflasken begynte å lekke skjønte jeg det.

Kos deg. Det viktigste er jo å ha det trivelig! Vi fisket litt, så på villrein, satt på en topp og drakk whisky, vurderte å leie kano (neste gang!), så på rare insekter og tok bilder underveis.

 

You Might Also Like