Web

Hva? Bruker du ikke RSS-leser?

19 October, 2014
Hvorfor bruker ikke folk en abonnementsløsning som for eksempel Feedly for å følge blogger og nettsider de er interessert i?

 

I en WordPress-gruppe på Facebook jeg er medlem av var det en tråd om hvordan abonnere på blogger. Alle som svarte i tråden brukte leseren Feedly, noe jeg også gjør. Jeg spurte noen venner av meg som jeg tenkte kanskje var mer representative for blogg-lesere enn denne nerdegruppen, og ingen av dem brukte Feedly, eller noen annen form for RSS-leser.

Jeg må innrømme at jeg faktisk var litt sjokkert. Vi snakker om folk som blogger selv, som leser litt blogger og som er sånn passelig teknisk oppegående. Ingen så helt behovet. Jeg prøvde å vise, å overtale dem om at Feedly kom til å gjøre livet deres enklere, men nådde ikke frem. De trengte ikke noe RSS-leser.

Hvis du leser mer enn en blogg, så mener jeg at det rettferdiggjør bruken av en slik tjeneste. Du får alt innholdet du er interessert i, sortert kronologisk etter når det ble postet. I motsetning til for eksempel Facebook, som sorterer ut det de tror er mest relevant for deg. Det blir som en vegg dekket av plakater. Det blir så mange plakater at noen av dem dekker over andre, du får ikke sett alle sammen. Bare kaos. Feedly er som en avis. Ordning og reda.

Argumenter mot Feedly

Flertallet var mot meg, og grunnene deres mot å bruke en RSS/Atom-leser var:

bok_01Jeg går inn på blogger jeg er interessert i når jeg har tid. Det gjør ikke noe hvis jeg går glipp av et innlegg.

bok_01Jeg bruker Facebook og Twitter, og følger de jeg er interessert i der. Da får jeg det opp på veggen min.

bok_01Jeg bruker bokmerker i nettleseren.

bok_01Jeg vet ikke hva det er.

At folk bruker sosiale medier som abonnementsløsning er jo ikke spesielt overraskende. De fleste blogger har en Facebook-side (ikke jeg) og en Twitter-konto. For leseren vil det kanskje virke som en bedre løsning, siden du ikke vil se “dårlige” innlegg. De innleggene som færre har klikket på og færre har liket vil kanskje ikke dukke opp i strømmen din i det hele tatt. Og det er gjerne like greit. For deg, altså, litt irriterende for bloggeren. Twitter viser fremdeles alt, men hvis du følger mange kan det likevel forsvinne en del i mengden.

Jeg bruker jo også sosiale medier for å finne blogginnlegg, men fra de bloggene jeg syns er ekstra gøy å følge med på, så er det ikke nok. Dessuten leser jeg nok flere blogger enn gjennomsnittet. Jeg leser rosablogger, designblogger, marketingblogger, teknoblogger, interiørblogger, ja. Mye forskjellig. Hvis jeg skulle hatt alt det i Facebook-feeden min så hadde jeg gått glipp av hva Facebook-vennene mine hadde postet.

Et annet poeng er at noen blogger kan ha litt for fænsi design. Kanskje de har valgt en font som er slitsom å lese. Eller de har et irriterende pop-up-vindu som ber deg like dem på Facebook (Neitakk, jeg har deg på Feedly). Det slipper jeg å forholde meg til, jeg ser ikke designet deres i det hele tatt når jeg bruker en RSS-leser.

For meg er det fullstendig logisk å bruke Feedly til å organisere det jeg leser, men jeg måtte innse at kanskje ikke alle har det samme behovet. Jeg tror hovedforskjellen er om man er villig til å gå glipp av et innlegg her og der, eller ikke. Hvis det er greit å ikke få med seg alt, så er sosiale medier en god måte å finne innhold på. Har du blogger, eller nettsider du vil lese alt fra, så trenger du en RSS-leser.

Veien til innholdet påvirker hvordan man leser?

Så begynte jeg å tenke på hvilken løsning man velger for å komme seg til blogginnholdet påvirker måter man leser på. For å bruke meg selv som eksempel (dette er tross alt en fullstendig uvitenskapelig utredning) så bruker jeg “J” og “K”-tastene i Feedly aktivt. De gjør at det er enkelt å navigere videre til neste innlegg. Selv om jeg abonnerer på mye rart, betyr ikke det at jeg leser alt de publiserer. Overskrifter, ingress og bilder er viktige uansett, men er de ekstra viktige for RSS-leserne? Hvis de ikke er interessante så klikker jeg meg videre.

Jeg antar at det er litt mindre sjans for at en som har klikket seg inn på selve bloggen, klikker seg ut igjen like raskt? Jeg er litt usikker. Jeg tror det er lettere å scrolle videre til neste innlegg på samme blogg når man først har klikket seg inn. Fremdeles er overskrifter, ingress og bilder viktige, altså. Men det er gjerne andre ting som også spiller inn. Bloggdesign, for eksempel. En kan bruke områdene ved siden av hovedinnholdet til å få leseren til å klikke seg videre. Det går ikke hvis de leser bloggen din i Feedly, eller en annen RSS-leser.

Jeg tror også at en fort kan lese flere blogger hvis man begynner å bruke en abonnementstjeneste. Hver gang jeg finner en blogg som har potensiale til å være interessant, så legger jeg den til. Hvis jeg ikke hadde brukt Feedly, så hadde jeg nok glemt den. Det kan virke som en tidstyv, men det er det sannelig mange ting på nettet som er. Noen bruker tiden sin på VG nett, andre bruker tiden sin på Feedly. Noen flinkiser kaster ikke bort tid i det hele tatt (yeah, right).

Når noen velger andre løsninger

Jeg tror grunnen til at jeg ble så.. er sjokkert et for sterkt ord? Jeg tror grunnen til at jeg ble så overrasket, er fordi når man finner digitale verktøy som funker utrolig bra for en selv, så er det overraskende at noen takker nei. Jeg har brukt RSS-leser til å følge blogger i mange år nå, og da Google Reader ble lagt ned så var det faktisk en liten krise. Jeg blir overrasket når noen ikke vet om verktøy jeg tar for gitt. Som RSS-leser, omvendt bildesøk i Google eller hvordan man finner bufrede sider. Tre eksempler fra virkeligheten der. Kanskje det er samme sterke følelsen noen Android-brukere føler ovenfor iPhone-eierne? ;-) Jeg tror jeg må jobbe med toleransen min for at noen velger andre digitale løsninger enn meg selv. Hvem vet, kanskje jeg til og med klarer å tolerere at noen syns Internet Explorer er en god nettleser en dag.

You Might Also Like