Kommunikasjon, Web

Hva gode bloggere har til felles

11 June, 2014

Folk som er flinke til å skrive har en tydelig stemme. Den beveger seg gjennom teksten og griper deg i den andre enden. De knytter et bånd til deg som gjør at du blir interessert og vil ha mer. Hvordan er det med deg? Distanserer du deg fra teksten din, eller viser den hvem du er? Skriver du med din egen stemme, eller prøver du å være en annen?

Les  Jeff Goins tekst “What You Write About Doesn’t Matter as Much as You Think”. Av alle guidene for blogginnhold jeg har lest så er denne den beste. Tenk over det, hvis du leser blogger selv (og det bør du gjøre hvis du blogger, synes jeg) – hvorfor klikker du deg inn på favorittene dine jevnlig? Er alle temaene deres egentlig interessante, eller liker du å følge med på dem fordi du føler at du kjenner dem litt?

Hva har Fotballfrue, Virrvarr og IDG-Aslak til felles?

Du kan mene mye om Fotballfrue (og gjett om folk elsker å mene mye om henne), men hun er en mester i å skape relasjoner til leserne sine. Folk mener noe om henne fordi hun byr akkurat så mye på seg selv at du føler du kjenner henne. Og siden du føler det, så følger du også med på hvordan det går med henne. Jeg burde vite det, bloggen hennes har vært den store guilty pleasuren min siden 2009.

Andre store bloggere har den samme evnen. Jeg elsket å lese bloggen til Ida Jackson da hun var Virrvarr. Jeg leste alle postene om mental helse, selv om det egentlig ikke er et tema jeg er interessert i. Da jeg så henne i virkeligheten holdt jeg på å si hei til henne, fordi jeg følte at vi kjente hverandre. Jeg leste jo bloggen hennes hver dag. Aslak Borgersrud blogger om politikk og teknologi, og nå leser jeg alltid postene hans. De er underholdende og opplysende.

Så hva har Fotballfrue, Virrvarr og redaktøren i Computerworld til felles? De skriver levende og muntlig om temaene sine. De byr på seg selv gjennom tekst. De vet at det sitter ekte mennesker på den andre siden, og de skriver til dem.

Hvis du har vært borti webdesign, så har du sikkert også jobbet med personas. Det mange glemmer er at du ikke skal legge personasene bort i en skuff når den nye nettsiden er ferdig. Når du skriver innhold for web så er det nemlig en nyttig øvelse å se for deg hvem du skriver til. Er det virkelig en stor, ukjent masse av grå lesere du ikke aner noe om, eller er det tidligere studiekamerater, kunder og folk du møtte på seminar?

Som å snakke til en vegg?

Jeg har filmet mange flinke folk som skal presentere et budskap i en video. Det å snakke til et kamera er vanskelig, og grunnen til at det er vanskelig er fordi du ikke vanligvis snakker til et kamera, du snakker til folk. Folk som gir respons på det du sier. Men snakker du til et kamera, så snakker du til en død ting. Det føles som å snakke til en vegg, og du får ingen umiddelbar respons.

Men kamera er et mellomledd, du snakker fremdeles til folk, du bare snakker ikke direkte med dem. Skriving fungerer på samme måten. Du kommuniserer jo med ekte mennesker, du får bare ikke umiddelbar respons. Kanskje du ikke får respons i det hele tatt (la oss være ærlige, for alle oss bloggere som ikke er Fotballfrue, så er vel ikke kommentarfeltet det mest livlige stedet. Til og med kommentarfeltet til Aslak er temmelig dødt, selv om han skriver glitrende.). Men det er alltid et ekte menneske i den andre enden, og det er det mennesket du skal holde fast på. Skriv for ham eller henne.

Senk skuldrene og ikke stress med å finne temaer å skrive om, det kommer av seg selv. Jobb heller med skrivestilen din. Vi har nok folk som skriver som leksikon her i verden.

Les også:

Hvordan finne gode illustrasjonsbilder

You Might Also Like