Foto

Hvit bakgrunn – en klein klisjé?

18 June, 2014

Da datteren min var 10 dager gammel, dro jeg frem en haug med hvite tepper, noen stoler og en reflektor og danderte det foran stuevinduene. Målet var studiolignende babybilder uten å dra til et studio.

Jeg syns bildene ble knallfine, men en venninne som så dem kommenterte tørt at hun syns “baby på saueskinn med hvit bakgrunn” eller “sovende baby i studio med beina krøllet oppunder seg” var blitt en klisjé, en klein klisjé. Bildene av babyer i hverdagslige situasjoner og omgivelser var mye finere, mente hun.

Vi har nok sett for mye av dem, bildene av mennesker på hvit bakgrunn. De er ofte lett å sette inn på en nettside eller i en brosjyre. Men det er gjerne også bildene som lyser at de er hentet fra en bildedatabase. Hvertfall når de er poserte, masseproduserte og fremfor alt: Unaturlige. Det trenger ikke være sånn, men viser du bilder av mennesker tatt i naturlige omgivelser, så føles de mer ekte enn de samme menneskene plassert i et studio.

Det som er ekte er mer verdt enn det som er iscenesatt. Skal du bruke bilder for å kommunisere et budskap, så har stockbilder som kun er til pynt ingen verdi på nett, de kan faktisk ødelegge. Det typiske stockbildet er av overdrevent smilende mennesker på hvit studiobakgrunn. Jeg kjenner jeg er lei av dem selv, i alle helsesakene på nettaviser og i glansede magasiner. De tilfører ikke teksten noe som helst av ekstra verdi. Men de er enkle, kjappe og billige. Det er lett for at bildet blir verdiløs pynt hvis du ikke tenker over hvorfor bildet er der.

For all del – det kan være mange fordeler med en hvit bakgrunn på et bilde. Jeg bruker ofte hvit bakgrunn når jeg skal ta bilder selv. En nøytral, hvit bakgrunn gir deg en enklere designjobb. Hvis du skal lage en presentasjon med både tekst og bilde, eller sette flere bilder sammen, er det lettere å få til et ryddig inntrykk. Eller hvis du skal ta bilde av et produkt. Kanskje det også passer best med et fresht, hvitt bilde på nettsiden din. Og det er helt greit. Men en crisp, hvit bakgrunn stiller faktisk høyere krav til at motivet i bildet er relevant.

Målet er å være troverdig. Bildet skal støtte innholdet, ikke gjøre det unaturlig og kleint. Jeg tenker at det ikke er den hvite bakgrunnen som er den kleine klisjeen, men at motivene har vært gjentatt for mange ganger. Det blir bare ekstra synlig på hvit bakgrunn. Det er ikke alltid så lett å unngå klisjeene, fordi det endrer seg med hvilke motiver som er populære. Derfor har jeg for eksempel lært at det ikke alltid er lurt å få inspirasjon til babybilder fra Pinterest (selv om de var en hit blant besteforeldrene, altså).

Les også:

Getty sine gratisbilder er ikke gratis

 

You Might Also Like