Kommunikasjon

Hvor, hvordan og hvem – og den perfekte guacamole

19 March, 2014

Bilde av ferdig guacamole

Human beings want to know where things came from, how they were made, and who made them. – Austin Kleon i 10 Ways To Share Your Creativity and get Discovered

To ting: Hvorfor markedsførere bør fortelle historien om produktet sitt – og hvordan du lager den perfekte guacamole.

Jeg syns sitatet fra Austin Kleon oppsummerer veldig godt forholdet vi har til ting. Vi liker å vite hvor tingene våre kommer fra, det gjør dem mer spesielle. Det er mer ekte. Men først denne guacamolen, hvis du vil lære å lage en erstatning til den grønne gusjen du får kjøpt på boks i butikken.

Guacamole og evolusjon

Jeg lærte å lage guacamole av den amerikanske flatmaten min, Jenna, da jeg var 19 år. Hun kom fra LA og hadde peiling på tex-mex. Vi kom fra to forskjellige verdener, hun var konservativ og kristen, jeg var radikal og ugudelig. Pussig nok klarte vi å ha det ganske fint, og ikke minst underholdende, det året vi bodde sammen, mens vi diskuterte religion og politikk. Jeg hadde aldri møtt noen som trodde jorden var 10.000 år gammel før og måtte plutselig sette meg inn i naturfag igjen for å forsvare evolusjonen. Jeg tror vi googlet ganske heftig etter fakta om dinosaurer og istid på hver vår kant begge to.

Siden Jenna var kristen, drakk hun ikke alkohol. Derfor hadde hun god peiling på hvordan man skal kose seg uten øl og vin. Blant annet en hel del meksikansk snacks, og det var hun som lærte meg hvor enkelt det er å lage tidenes guacamole.

Ingredienser til guacamole: tomat, løk, avocado og lime. Hakk det sammen.

Jennas guacamole

  • 1 tomat
  • En halv rødløk, evt. litt mindre
  • 2 avocadoer
  • salt og pepper
  • saften fra en halv lime

Hakk opp tomaten, løken og avocadoene. Du blander det sammen ved å hakke og vende det inn i hverandre. Smak til med salt, pepper og lime. Jenna sa at den holder seg lenger hvis du tar vare på steinen og legger den oppi. Passer både til taco, burrito og som dip. Jeg har siden oppdaget at hakket koriander er veldig godt oppi, men det er ikke alle som liker koriander så det er gjerne tryggest å servere ved siden av.

For en nordmann med stolte taco-fredagtradisjoner så var denne oppskriften helt klart en vinner, og jeg har aldri (aldri!) kjøpt guacamole på boks. (Seriøst, jeg har ikke smakt den en gang, så det kan jo hende den er dritgod, men jeg tror ikke det.)

Et personlig tøtsj

Noe som har en historie betyr mer for meg. Jeg husker lettere en oppskrift jeg har lært av en venn enn en oppskrift jeg har funnet på nettet. Smykker jeg har fått av kjæresten min er viktigere enn smykker jeg har kjøpt selv, uavhengig av pris. Jeg gleder meg mer til å lese en bok jeg har fått i gave fordi giveren syns den var fantastisk, enn en bok jeg plukker ut selv. Derfor har bokhandlere håndskrevne anbefalinger fra de ansatte, det er som den vennen som anbefaler deg en bok. Det er mye større sjanse for at du leser den. Da jeg var i begynnelsen av 20-årene elsket jeg såpebutikken Lush. På hver eneste såpe og dusjgele du får kjøpt der er det navn og bilde av personen som laget den, og alt som står på produktene lyser av at det er mennesker som står bak.

Det er de samme mekanismene som gjør at bloggere er gode reklamekanaler. En personlig anbefaling er verdt mye mer enn tradisjonell reklame. Hvis noen du stoler på forteller deg at noe er bra, så er det stor sjanse for at du kjøper det. Vi stoler på folk, ikke selskaper.

Hvor, hvordan og hvem

Selger du masseproduserte produkter vil du tjene på å fortelle hvor de kommer fra, hvordan de ble laget og hvem som lagde dem. Se på Moods of Norway, som trykker familiens vaffeloppskrift på t-skjortene sine, og bruker hjemstedet og familien i markedsføringen.

Kanskje er det en spennende ideprosess bak produktet. Kanskje var det produktdesignerens første produkt. Kanskje fabrikken de ble laget på skiller seg ut på en eller annen måte. Kanskje det er et spesielt materiale. Kanskje det er noe som gjør at produktet ditt skiller seg ut fra mengden som du kan fortelle om. Fortell om folkene bak, til folkene foran.

Les også:

Hvorfor historiefortelling er et mektig verktøy i digital kommunikasjon

Vær et menneske, ikke en maskin

 

You Might Also Like