Personlig

Hvordan bli god til å male

26 January, 2018

Tror du at du noen gang kommer til å si “Jeg hadde lyst til å spille i band/fotografere/(sett inn annen kreativ aktivitet)” Men så startet du aldri. Fordi du er jo ikke noe flink.

Det er ingen som blir født god til å tegne.

Det er ingen som blir født god i et instrument.

Kunstneriske aktiviteter krever også øvelse og trening. Vil du bli god til å male? Hemmeligheten er ikke så hemmelig.

Jeg spilte teater i mange år, helt til jeg startet universitetet. Jeg danset. Jeg har også spilt instrumenter. Jeg lærte å tegne og male da jeg valgte formgivingslinjen på videregående. Lærte å filme og fotografere på studiet.

Talent finnes, men som jeg lærte i teatergruppen min som barn: Talent er 10%. Resten er øvelse. Jeg har vært gjennom mange kreative kunstfag, og felles for alle sammen er at du ikke blir god hvis ikke du øver.

Det er jo selvsagt. Men la oss snakke litt om stadiet der man stopper. For jeg har vært gjennom dem også.

Du stopper når du føler at du ikke kommer noen vei. Når du kjenner at du ikke mestrer det du gjør. At “samme hvor mye du prøver”, så blir du ikke bedre.

Det siste er feil.

Den eneste måten å bli god på, er å komme seg gjennom den vanskelige stoppen. Men det er mulig du må endre på hvordan du øver.

La meg ta mitt eget siste eksempel, akvarellmaling. Akkurat nå er jeg kjempeglad i å male. Det gir meg veldig mye. Jeg malte i fjor også, men etterhvert ble jeg bare frustrert. Jeg fikk det ikke til.

Hva endret seg?

To ting:

For det første begynte jeg å se på andre. Jeg så på timelapse-videoer av flinke folk som malte. Jeg hermet. Jeg byttet pensler, byttet teknikk og eksperimenterte.

For det andre ble jeg ikke redd for at bildet ikke skulle bli perfekt. For det er ikke mange ting som blir perfekt første gangen. Vi burde jo vite det nå. Har du noen gang gjort noe perfekt første gang? Nå ser jeg på hvert bilde som et steg for å lære noe nytt.

Det hjelper også å dypdykke ned i et motiv. Som fuglene mine. Hvert eneste fuglebilde jeg har malt er en del av en prosess. Ingen av dem er perfekte, fordi jeg lærer. Målet mitt er ikke perfekt. Målet mitt er å komme seg et steg videre på veien til å bli bedre.

YouTube er jo genialt for å få inspirasjon og å lære seg egentlig hva som helst. Watercolor Misfit er en YouTuber som er verdt å følge hvis du vil male akvarell. Hun har laget en video om sine tips for å komme seg forbi en artist block. På Instagram følger jeg Jeshypark, Molluskgirl, Chasing Linen, Helen C Stark, Sarah Ku. Helen C Stark (kult etternavn, hm?) har blogg også, forresten. (Og hun holder kurs i Edinburgh, Hilde.)

 

You Might Also Like