Kommunikasjon

Hvordan du kan forklare noe komplisert på en enkel måte

29 July, 2014

Har du doktorgrad i molekylærbiologi, men får ikke kommunisert resultatene dine til noen på en forståelig måte? Har du en svær rapport som du skal legge frem? Altså: Kan du noe skikkelig vanskelig som du må forklare til noen på en enkel måte? Denne bloggposten er til deg.

 

svada

Bruk vanlige ord

Prøv å bruk vanlige ord. Det kan hende du føler det blir mindre presist enn faguttrykkene dine, og kanskje det er skummelt å “oversette” fagspråk, men det vil gjøre det lettere å forstå for de som hører på det. Selv om du kanskje må være litt detaljert innimellom så kan du relatere det til noe og komme med eksempler. Unngå å høres ut som en svadagenerator.

Tenk hvorfor folk skal bry seg om det du har å si. Hva er poenget ditt. Hvem gjelder det. Vær konkret.

Et kjent jungelord: Hvis du ikke klarer å gjøre noe enkelt, så kan du det ikke godt nok selv.

 

graf_enkel

Visualiser

Bruk grafikk og grafer. Igjen, gjør dem enkle, rene og lette å forstå. Bruk gode bilder. Hvis du bruker bilder med fri lisens, vær klar over hvordan du bruker Creative Commons-bilder riktig.

 

dokument

Kutt ut unødvendig fyllstoff

Hvis du skal holde en presentasjon, så kutt fyllstoffet. Du trenger ikke si absolutt alt, for det er ingen som kommer til å huske alt. Kutt ned poengene dine, og si det du vil at folk skal huske. Du kan jo alltid supplere med å sende ut bakgrunnsmateriale, rapporten din eller faktaark.

 

kortere

Ha mindre sekvenser

Enten du holder en presentasjon, skriver en bloggpost eller lager en video: Gjør det i kortere sekvenser. Gi folk tid til å la den nye kunnskapen synke fra korttidsminnet til langtidsminnet, da trenger de pauser til å fordøye informasjonen.

 

snakkebobler

Gi eksempler

Ikke pøs på med fakta, fakta, fakta. Gi eksempler, fortell gjerne historier og relater til virkeligheten. Har temaet ditt innvirkning på virkelige menneskers liv? Fortell om dem. Vis dem.

venn

Få hjelp av en venn

Det kan være utrolig nyttig å få hjelp av noen andre. Skal du holde en presentasjon, få en kollega, ektefelle eller venn til å høre på deg. Skal du skrive en tekst, få noen andre til å lese gjennom. En annen person vil se på stoffet med friske øyne, og kan fortelle deg om det er logisk. Hvis målgruppen din er folk som ikke kan noe om tema fra før, pass på at personen som hjelper deg har samme utgangspunkt. Hvis for eksempel målgruppen din er eksperter, be en kollega med samme type bakgrunn om hjelp.

You Might Also Like