Foto

Hvordan finne gode illustrasjonsbilder

4 April, 2014

De beste bildene for å illustrere bloggposten, presentasjonen eller nettsiden din er de du tar selv. Men hvis det ikke er et alternativ, hvor finner du gode illustrasjonsbilder? Og hva søker man etter? Illustrasjonsbilder gjort riktig skal fremheve og understreke et budskap. I verste fall kan de provosere mottakeren.

Fun and play - young girl raised laptop on the head.

Illustrasjonsbilde: Istockphoto.com (Å balansere en PC på hodet er en fullstendig naturlig situasjon for alle yrkeskvinner.)

Bildedatabaser

Sider som istock.com eller dreamstime.com gir deg muligheten til å kjøpe fine bilder til en passelig billig penge. Som regel blir det billigere jo flere bilder du bruker, Dreamstime har for eksempel et månedlig abonnement hvor du kan laste ned en viss mengde bilder per dag. Det er også et godt utvalg, og lett å søke etter bilder med smale temaer. Men vær kritisk til hvilke bilder du velger fra slike samlinger, det er nemlig høy glossfaktor. Unngå bilder som er for striglet. Bildet over av kvinnen som balanserer en PC på hodet er et godt eksempel på et bilde jeg ville styrt unna.

Vær kritisk til bilder som inneholder:

Objekter med mye fake glans, mennesker som ikke ser naturlige ut (overdrevne grimaser eller veldig brede smil), tegninger med mye shine og effekter, klisjeer, som for eksempel “kvinne i dress balanserer laptop på hodet” eller “smilende kvinne spiser salat“. Veldig mange teambilder av vakre, smilende mennesker faller i klisje-kategorien, så styr unna.

redlady

Illustrasjonsbilde: fra Stock.xchng av Alicja Stolarczyk

Gratis bilder

Det finnes også samlinger med gratis illustrasjonsbilder. stock.xchng og morguefile er slike databaser. Ulempen er et mye dårligere utvalg enn på betalsidene, men det kan være verdt å sjekke ut. Jeg pleier som regel å bruke flickr.com, går du inn på avansert søk så finner du masse bilder med Creative Commons-lisens. Bruker du slike bilder, så husk riktig kreditering.

Vær kritisk til bilder som inneholder:

Samme reglene som for betalbildene, men det er færre klisjébilder i gratisutvalget. Det er flere og flere norske bilder som legges ut, spesielt på Flickr, men de fleste er internasjonale. Tenk over det hvis du trenger konkrete illustrasjonsbilder hvor det blir tydelig at bildet ikke er norsk. Hvis illustrasjonsbildet ditt fremstår som helt urelevant for konteksten, så funker det bare ikke. Trenger du å illustrere et begrep så trenger det ikke bety noe, men skal du ha bilde av for eksempel en ambulanse så trenger du som regel en norsk bil. Hvis illustrasjonsbilder viser noe konkret, som en ambulanse eller legekonsultasjon, så bør de være troverdige.

Hva skal du søke etter?

En ting er å vite hvor du skal lete, en annen ting er å faktisk finne interessante og gode illustrasjonsbilder. Hvordan unngår man klisjeene?

Vis en metafor

Da Stavanger kommune holdt foredrag for rektorene sine om ansattpolitikken, valgte de å sette inn et bilde av en golden retriever på sliden som handlet om loyale og lydige ansatte. Det skapte reaksjoner blant lærerne, som absolutt ikke satte pris på å bli sammenlignet med loyale hunder. Tenk gjennom metaforene du bruker, feil bruk kan provosere.

Noen temaer er vanskeligere å illustrere enn andre. Bruker du for eksempel en god og relevant metafor i teksten din, så gjør du det lettere for deg selv. Jeg synes ofte at hvis man lar illustrasjonsbildet vise en tekstlig metafor, så stiller det større krav til bildekvalitet og realisme. Ofte syns jeg at det funker bedre å vise metaforen i kontekst fremfor et glossy studiobilde med hvit bakgrunn, hvis du bruker dette trikset.

legoshoot1

Vær kreativ

Da jeg skulle illustrere et foredrag som en kollega skulle holde om bedriften, så dro jeg på Outland og kjøpte Lego-figurer, rigget til et enkelt mini-fotostudio og lot figurene få spille rollene. Resultatet ble et lekent og uventet visuelt uttrykk. Tenk utenfor boksen.

'Working' av Stefan 1981 tilgjengelig under CC BY-NC-ND 2.0-lisens

Illustrasjonsbilde: ‘Working’ av Stefan 1981 tilgjengelig under CC BY-NC-ND 2.0-lisens

Bruk fine bilder

Velg bilder som er gode. Jeg syns ofte det kan være nyttig å sortere bildesøket mitt på Flickr etter “Interesting”. Da får man gjerne opp finere bilder, selv om de ikke alltid er like relevante. På bildet ‘Working’ over ser kvinnen både naturlig ut, og fotografiet er teknisk godt. Lyset skaper en stemning, den stemningen kan du få til å spille på lag med tonen i teksten din.

Skjermbilde av flickr

La fantasien løpe litt når du søker etter bilder, hvilke ord kan du assosiere med temaet og hvilke ord brukes for å beskrive typen bilder du vil ha? Det tar tid å finne fine illustrasjonsbilder, men det blir enklere for hver gang.

Vil du ha flere tips? Les Catherine Carr på Getty Images sin bloggpost hvor du finner konkrete eksempler på abstrakte begreper.

Les også:

Getty sine gratisbilder er ikke gratis

Hvordan redigere bilder på internett

Frie bilder på nettet

Ta bilder av hund: Pølsetrikset

You Might Also Like