Foto

Hvordan redigere bilder på internett

1 February, 2014

vinterfor_og_etter

Pixlr.com er et enkelt og gratis bildebehandlingsverktøy, som du kan redigere bilder med uten å laste ned programvare. Jeg tenkte å vise noen av funksjonene man kan bruke på et klassisk bilde av snø hvor hvitbalansen er feil, altså et blått vinterbilde som ikke burde være blått. Her er enkel bilderedigering for dummies:

(Husk at hvis du skal bruke bildene til noe utover privat bruk, så kan du bare redigere bilder du har rett til, altså enten dine egne, eller bilder hvor fotografen har merket bildene som ok for redigering.)

Fargebalanse

Om vinteren er det mange som ender opp med altfor blå bilder, fordi de ikke har justert hvitbalansen på kamera. Inne på Pixlr.com/editor så åpner du det bildet du ønsker å redigere. For å forsøke å rette på fargene, velg Adjustment -> Color balance.

pixlr_color_balance

Jeg justerer rødt opp, og blått ned, da blir det litt bedre.

Kontrast og lys

Velger du Curves, så har du flere måter å justere bildet på. Du kan velge et preset, for eksempel Warmer, du kan bruke de små dråpeverktøyene til høyre i vinduet og velge et hvitt område i bildet for dråpetelleren med en liten hvit firkant, et svart område i bildet for dråpetelleren med en svart firkant, og en midttone for den med grå firkant. Prøv ut hvordan det blir med de ulike funksjonene. Under Adjustment finner du også andre funksjoner, hvor du kan endre eksponering, lysstyrke, du kan gjøre bildet ditt svart/hvitt (desaturate) med mer. Det er bare å teste ut!

pixlr_curves

Bildestørrelse

Skal du poste bildet på nettsiden din? Det er lurt å lagre bildet i riktig bildestørrelse for internett. Et bilde du laster rett opp på nettsiden din fra speilreflekskamera vil ta mer plass og lenger tid å laste enn et bilde som er i riktig størrelse. På Image -> Image size kan du skrive inn hvor stort du vil ha bildet. Hvis du ikke vet hvilken størrelse nettsiden din bruker på bilder, så kan du enkelt sjekke dette i Google Chrome. Bare høyreklikk på et av bildene som ligger der fra før, så vil du få opp hvor stort det er, som på bildet under. Noen ganger trenger du bare å vite vidden, noen gangen er det viktig med både hvor høyt og hvor bredt det skal være, det kommer litt an på designet på siden.

Gå til File -> Save for å lagre bildet. Under Quality kan du justere til 72. Det er vanlig for bilder som skal publiseres på nett å ha lavere kvalitet enn bilder som skal trykkes.

bildestr

 

You Might Also Like