Digitalt, Web

Smitteeffekten: Hvorfor noe blir en viral hit

26 June, 2014

Du tenker kanskje at det er tilfeldig hvilke ting som blir populære og hvilke som flopper. Men det er noen som mener at det er mulig å forutse hva som kommer til å bli en viral hit, og at det er alt annet enn tilfeldig.

Hvis du skal markedsføre et produkt, så vil du gjerne at folk snakker om produktet ditt, fordi andre menneskers anbefalinger er hovedgrunnen til mellom 20 og 50% av alle beslutninger om å kjøpe noe. Jungeltelegrafen er mer effektiv enn reklame fordi den er mer overbevisende, troverdig og målrettet.

Professor i marketing ved University of Pennsylvania, Jonah Berger, har brukt 10 år på å forske på hvorfor noe blir populært, og har kommet ut med boken Contagious: Why Things Catch On.

Ikke let etter trendsetterne

– The Tipping Point av Malcolm Gladwell tar feil når han sier at det er en liten gruppe med trendsettere som starter trender, forklarer Berger til Jeff Goins. Berger mener at det er den store massen med vanlige folk som er trendsetterne. Det betyr at en ikke trenger å få de med 10 000 Twitter-følgere til å dele innholdet ditt, det er ikke der en viral suksess begynner. Selv om det er noen som bedre til å fortelle vitser enn andre, så vil en god vits være morsom uansett hvem som forteller den.

Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die, er en annen bok om å spre ideer, men den handler mer om hukommelse og hvordan vi får ideer til å bli husket. Contagious gir mer praktiske råd til hvordan man skal få til en snakkis selv, enn disse tidligere bøkene har gjort.

Funnene i Contagious kan oppsummeres i seks prinsipper:

Sosial kapital

Vi bryr oss om hvordan vi fremstår for andre. Vi ønsker å virke smarte, kule og interessante. Får du folk til å føle seg som insidere, at de får tilgang til noe eksklusivt og spesielt, så kommer de til å dele det med andre. Alle vil dele interessant og underholdende innhold.

Triggere

Få folk til å assosiere noe med produktet ditt, da skaper du anledninger der de kan ta det opp. Da de skulle lansere boken Contagious (smittsomt på norsk) delte de ut oransje papirtørkler hvor det stod “Skulle du ikke ønske ideene dine var like smittsomme?”. Tanken var at når folk assosierte boken med sykdom, så ville de bli minnet på den når de så papirtørkler eller snakket om hvordan sykdommer spres.

Berger og teamet hans gjorde også en undersøkelse om stedet man stemte hadde innvirkning på resultatet. I et lokalvalg som handlet om en skulle øke skattenivået for å gi mer penger til skoler, og fant at det var over 10 000 flere som stemte for å gi mer penger til skoler når valget fant sted på en skole.

Jo lengre tid mellom når folk ser triggeren og kan utføre den ønskede handlingen, for eksempel med en reklame som skal øke salget av et produkt, jo viktigere er triggeren. Er triggeren noe som skjer ofte i løpet av en dag, som en kaffepause eller et slanguttrykk, er det større sjanse for at man kjøper produktet enn hvis triggeren for eksempel skjer en gang i året.

Følelser

Hvis innholdet ditt appellerer til følelsene, så får du folk til å bry seg. Når folk bryr seg, så deler de videre. Så enkelt, og så vanskelig. Fokuser på følelser og ikke funksjon.

De mektigste følelsene når det kommer til å få folk til å spre innhold er forbauselse, ærefrykt og undring. Tenk på Susan Boyles stemme eller Felix Baumgartners fall.

Synlig

Vi gjør som andre, hvis produktet ditt er synlig i offentligheten er det mer sannsynlig at andre imiterer. Da bokcoveret til Contagious skulle designes så valgte de knall oransje. Tanken var at når folk leste den på t-banen så skulle folk lure på hva den oransje boken de hadde sett flere leste var for noe.

Praktisk verdi

Vi liker nyttige ting. Hvis du får frem hva jeg kan bruke produktet ditt til, slik at jeg ser en klar nytteverdi, så deler jeg det videre.

Når vi finner ut en ny, praktisk måte å gjøre noe på, så deler vi det gjerne videre. Da jeg fikk meg robotstøvsuger, syns jeg det var så genialt at jeg anbefalte det til alle jeg snakket med. Å dele nyttig informasjon styrker sosiale bånd. Vi viser at vi bryr oss om andre og interessene deres, og vi føler oss bra når vi kan hjelpe.

Historier

Historiefortelling funker fordi folk forteller historier til andre. Flett budskapet ditt inn i historier som folk vil dele videre.

Vil du ha eksempler? Sjekk ut nettsiden til boken, ViralityExplained.com.

Les Contagious hvis du er interessert i online markedsføring. Den er lettlest, basert på forskning og har gode eksempler, og dessuten lærer du om hemmelige barer i New York som man bare kommer til gjennom en gammel telefonkiosk.

Les også

bethdunn_writingBeth Dunn: How to Be a Writing God

You Might Also Like