Web

Ikke plasser målgruppen din i bås

8 October, 2012

sauer

Bilde: Sheep av  Anne Marie Cunningham (Some rights reserved)

Egentlig bør man ikke sette noen i bås, og grunnen til det er at båser er misvisende.

Èn interesse definerer deg ikke

Det er mange som har stilt spørsmålet om hva en like eller follower egentlig er verdt. Hva skal du med dem? Alle vet at målgruppe er viktig, men hvilke fakta trenger du egentlig å vite om brukerne dine?

Det siste du bør gjøre mot målgruppen din er å plassere dem i tradisjonelle båser. Selv om Pinterest er kjent for å være en side hvor crafty kvinner deler DIYs betyr ikke det at alle kvinner liker det. Tilsvarende så er det ikke slik at alle menn foretrekker Android over iPhone, selv om statistikken viser at det er en tendens.

Stereotype holdninger vil forsvinne på grunn av sosiale medier

Da jeg sjekket Google sine annonseinnstillinger for min konto, trodde de at jeg var en mann. Johanna Blakley mener at stereotypiske holdninger til kjønn kommer til å forsvinne etter hvert på grunn av sosiale medier, og noe av grunnen er at det er sjelden faktiske mennesker oppfyller stereotypen. Jeg er enig. Jeg har en venninne som surfer etter syoppskrifter på Pinterest, men hun er også interessert i online gaming, teknologi og foretrekker øl fremfor cava.

Målgruppens interesser er viktigere enn kjønn og alder

Det er viktigere å kjenne målgruppen din sine interesser fremfor kjønn eller alder. Og ikke minst, hvorfor de skulle være interessert i deg. På Webdagene snakket Ingeborg Volan om hvorfor folk skal like deg på Facebook.  I samme video ser du Ida Jackson fortelle om hvorfor sosiale medier ikke er noe nytt. De samme reglene gjelder for at folk skal engasjere seg IRL som i sosiale medier. Og det er sjelden du får venner av å trekke konklusjoner om personligheten deres etter en faktaopplysning. “Åja, du er en sånn som kjøper garn på nettet! Da vet jeg hvilken type du er.” Det å kjenne noen innebærer å vite mer om dem enn alder og kjønn, det gjelder også målgruppen din.

Hva gjør du for å ha det gøy?

Johanna Blakley sier i samme videoen at kanskje det viktigste du bør spørre deg selv er: Hva gjør brukerne dine for å underholde dem selv? Og kanskje det finnes generelle trender som kan fenge folk, for eksempel kan det godt hende at kvinner på 65+ kommer til å digge det hvis du leker deg med gamification, det er i alle fall dumt å utelukke noe kult på grunn av demografi. Den største feilen man gjør når man kommuniserer et budskap på nett er å tro at folk er folk, og ikke individer.

For all del, jeg har all tro på å spisse et budskap etter hvilken målgruppe en har. Det kan være lurt for en lokal bedrift i Oslo å sørge for at PPC-reklamen deres går til folk som befinner seg i Oslo. Det er lurt  å vite om publikumet ditt er sivilingeniører eller om de er farmasøyter. Men om de er menn eller kvinner og hvor gamle de er? Hvorfor skal du vite det?

Den enkleste måten å bli kjent med noen på, er å prate med dem. Den enkleste måten å opprettholde stereotyper er å betrakte dem på avstand. Noen ganger er det lett å glemme når man sitter foran en skjerm.

You Might Also Like