E-læring, Kommunikasjon

Innholdsstrategi: Opplevelser

26 January, 2014

fjelltur

Oppsummering av uke 3, del 1, i MOOCen Content Strategy for Professionals: Engaging audiences for Your Organisation. Jeg tar dette kurset, og kommer til å dele notatene mine her på bloggen.

“Opplevelser er følelser”, sier Steven Duke i denne ukens video. Hvilke følelser trigger innholdet ditt?  Føler jeg meg smartere? Kommer jeg til å endre adferd etter å ha lest/sett/hørt innholdet ditt? Du ønsker å velge innhold som trigger de rette følelsene. Et eksempel han kommer med er hvordan ulike bilmerker gir deg ulike følelser. Hvis du kjører en Mercedes til butikken så føler du deg annerledes enn hvis du kjører en Fiat eller en el-bil, selv om alle tre er kjøretøy som gjør den samme praktiske jobben. Vi leter etter opplevelser som gir oss den følelsen vi er på jakt etter når vi velger et produkt eller en tjeneste.

Engasjement

Et viktig verktøy for å tiltrekke, betjene og skaffe seg lojalitet er engasjement. Engasjement vil ikke si hvor ofte noen leser eller ser på innholdet ditt, om de “liker” eller “anbefaler” det. Engasjement er det samlede settet av opplevelsene, eller inntrykket, som folk har av en merkevare.

Opplevelser er altså et sett med oppfatninger som folk har rundt en merkevare og hvordan denne passer ikke i livene deres. Merk at det er hva publikummet ditt mener at merkevaren er, ikke hva du tror den er. Opplevelser er altså hvordan folk føler, tenker og handler når de konsumerer innholdet ditt eller bruker produktet ditt. Det kollektive settet av opplevelser som en person har med innhold former deres generelle engasjement med merkevaren.

Hvorfor er opplevelser viktige?

Det er tre grunner til at opplevelsene brukerne dine har er så viktige:

Alt innhold skaper brukeropplevelser. Innholdet du skaper vil få brukerne dine til å føle noe, oppføre seg på en bestemt måte eller ha betydning for handlingene deres på en eller annen måte.

Opplevelser skaper bruk. Hvis folk har positiv erfaring med innholdet ditt så vil de komme tilbake og bruke mer tid på det. Omvendt, hvis de har negativ erfaring med innholdet ditt så kommer de kanskje ikke tilbake, eller de bruker mindre tid.

Innholdsstrateger har kontroll. Du som innholdsstrateg kan forme opplevelsene som brukerne dine har.

De 4 typene brukeropplevelser

Basert på hundrevis av dybdeintervjuer og tusenvis av undersøkelser har forskerne ved Northwestern University kartlagt over 40 brukeropplevelser. I MOOCen har de snevret disse inn til 4.

De fire typene brukeropplevelser:

  1. Innholdet gjør meg som bruker det smartere.
  2. Innholdet passer på mine interesser.
  3. Innholdet er bekvemmelig (det er enkelt, lett tilgjengelig).
  4. Innholdet gir meg noe å snakke om.

Å forstå opplevelsene og hvordan de formes

Opplevelse nr. 4, innholdet gir meg noe å snakke om, kategoriseres som en sosial opplevelse, en “snakke og dele”-opplevelse, og noen av uttalelsene de fant i dybdeintervjuene angående denne opplevelsen var “Å se dette innholdet gjør meg til en mer interessant person”, “Jeg tar opp ting jeg har lest når jeg snakker med mange andre mennesker”, “Å lese dette innholdet gir meg noe å snakke om”, “Jeg viser dette innholdet til personer i familien min”. Å forstå motivasjonen brukerne dine har, vil hjelpe deg som lager innhold, faktisk er det det første og mest grunnleggende steget til å skape godt innhold.

Når du kjenner brukerne dine, så starter du med et konsept: Hva er den beste ideen om hva innholdet skal bety for brukerne? Altså ikke “hva du gjør” men hva som er din verdi for de som bruker innholdet ditt.

Et nyttig verktøy er å lage et konseptutsagn hvor du beskriver målgruppen, kategoriserer produktet, og beskriver hvordan ditt produkt skiller seg fra de andre. Dette utsagnet danner grunnlaget ditt for alle kontaktflater mot brukerne dine, enten det er innhold, design, service, marketing, osv. Kontaktflatene vil gi brukerne dine opplevelser. Brukeropplevelsene vil på sin side forme brukernes inntrykk av konseptet ditt.

Hvordan opplevelser relaterer til innhold

Opplevelser blir levert på tre nivåer:

Nivå 1: Budskap

Budskap betyr å styre brukeropplevelsene på historiefortellingsplanet. For eksempel hvilke typer historier du vil fortelle. Historien om hvordan bedriften din går så bra at dere skal åpne en ny fabrikk er urelevant for brukeren din. Historien om hvordan en fra målgruppen din har hatt suksess med noe på grunn av ditt produkt er en relevant historie for brukeren din.

Nivå 2: Innholdsdistribusjon

Distribusjon betyr å skape helhelten i historien. Det skal være den samme historien i hele publikasjonen, nettsiden, podcasten eller videoen som driver opplevelsene du har valgt. Du kan bruke fakta, historiefortelling, tekst/bilde eller hva som helst som virkemidler.

Nivå 3: Strategi

Det overordnede nivået hvor du passer på at alle kontaktflater med brukerne dine bekrefter og forsterker opplevelsene du forsøker å skape, og disse opplevelsene stemmer med konseptutsagnet ditt.

Tidligere notater fra dette kurset:

You Might Also Like