Teknologi

Jawbone UP: En anmeldelse

13 May, 2013

På engelsk kaller de det wearable tech, som inkluderer briller, klær og altså armbånd som sporer aktivitet og søvn. Jawbone UP er et slikt bånd, og jeg har testet det i en uke. Resultatet er mer hverdagsaktivitet.

Motivasjon, baby!

Det er motivasjon til å bevege seg mer som er hele poenget med disse båndene. Jeg fikk et lite sjokk etter hvor lite bevegelse som kreves i min helt vanlige hverdag. Hvis jeg går hjem etter jobb og slenger meg på sofaen så har jeg faktisk bare gått 2600 skritt. Motivasjonen her er å få tallene slengt i trynet. Du kan vite at trening er viktig,men det hjelper med en visualisering. Har du et par venner som bruker samme system som deg så får du også motivasjon gjennom det sosiale, både inspirasjon og litt konkurranseinstinkt. I løpet av uken jeg testet båndet så har jeg beveget meg mer enn normalt. Jeg har gått deler av veien hjem, jeg har gått en kort tur på kvelden og fikk et godt spark bak for å dra ut på joggetur igjen. Jeg kjenner jeg vil ha skrittmåleren opp på over 100%.

jawboneup

Praktisk om båndet

Selve båndet har bra design, jeg lurte på om de to løse, overlappende endene kom til å være i veien, men det har de ikke vært. Jeg kan tenke meg at de ville vært mer i veien hvis båndet hadde vært for lite. Mitt håndledd målte jeg til 15,8 cm rundt håndleddet og bestilte størrelse medium som er litt løs, men ikke slik at det er plagsomt. Blir den for stram vil endene stikke mer ut. Det er vel litt smak og behag hva man foretrekker. Den kommer i teorien i flere farger, men fargene jeg har sett på norske nettbutikker er svart, blå og mint. Jeg har den i grå.

Du syncer båndet med telefonen din, og Jawbone UP har app for iPhone og Android.  Den har blitt kritisert for ikke å synce med blåtann, du må plugge den inn i hodetelefon-outletet. Både Fitbit Flex og Nike Fuelband har trådløs syncing. Jeg har ingen problemer med det, syncingen tar bare noen sekunder. Jeg har syncet båndet to ganger for dagen, og vet nå circa hvor mye jeg må gjøre for å nå mitt mål på 10 000 skritt. Med Fitbit Flex, som nettopp kom ut, får du tallene realtime inn på appen, det er jo kult, men jeg syncer jo båndet hvis jeg lurer hvor langt jeg er. Det kommer kanskje an på hvordan du bruker båndet. Jeg finner det ikke noe demotiverende å måtte plugge den inn fysisk, jeg ville uansett ikke sjekket appen hele tiden. Da har jeg mer tro på en rekke med led-lys på selve båndet som viser hvor langt du er kommet i mål, det har ikke Jawbone UP.

Batteriet skal vare i 10 dager, mitt ser ut til å vare 8 – 9 dager.

Smart vekkerklokke og varsling

Jawbone UP logger to ting automatisk, det er skritt og søvn. Akkurat det siste er ganske kult, du får vite hvor lenge du sover om natten, og det deles inn i tung og lett søvn. Du klikker på den eneste knappen som båndet har, på endestykket, for å aktivere nattmodus. Den har også en vekkerklokke som vibrerer i løpet av 20 minutter, og som du klikker på for å stoppe. Da skal den velge å vekke deg når du er i en lett søvnfase, noe jeg ser ut til å være i tidlig i det tidsrommet. Folk har litt forskjellig respons på om denne vekkerklokkefunksjonen gir deg ekstra energi eller ikke, jeg er ikke helt sikker, men jeg syns det er en mer behagelig måte å bli vekket på.

Varselet som går av hvis du er inaktiv for lenge er genialt når man har en stillesittende jobb. Genialt. Jeg er altfor flink til å sitte konsentrert foran PCen, og den siste uken har jeg aldri sittet helt stille lenger enn en time. Alarmen går av, og jeg henter meg et glass vann, eller går til en kollega for å spørre om noe som jeg har utsatt fordi jeg “bare skal bli ferdig med noe annet først”.

Jeg har logget hva jeg spiser også, det må man legge inn manuelt, og jeg vet ikke hvor lenge jeg kommer til å gidde å logge alle måltider. Foreløpig har det gått passelig fint, hvertfall dager hvor det ikke skjer noe spesielt, det går relativt raskt når du allerede har lagt inn maten i appen og kan scanne strekkoden.

appen

Appen

Du plugger altså båndet inn i telefonen i hodetelefon-inngangen. Da får du dataene dine inn i appen. Basert på dine tall, får du også tips om hvordan du kan bli mer aktiv.

Du kan legge til flere andre apper til Jawbone UP, den mest relevante er Runkeeper. Jeg hadde problemer med syncingen, Runkeeper postet en joggetur på kvelden noen timer senere, og det så ut som om jeg hadde vært rundt Østensjøvannet kl 4. Det hadde jeg altså ikke. Jeg er ikke sikker på hvorfor det ikke funket, en teori som ble lansert av medUPPer Thomas var at det hadde noe med tidsinnstillingene på Runkeeper å gjøre, jeg har ikke funnet noe sted å justere tidsinnstillinger, så er ikke sikker.

Jeg la også til Ifft, og satte opp automatisk posting av været til UP-strømmen min. Hva poenget med det er kan du jo lure på, det funket i hvertfall.

Oppsummert

Det er mange gode alternativer for slike bånd. Nike Fuelband har kanskje vært mest populært i Norge, men jeg ville også vurdert Jawbone UP eller Fitbit Flex før jeg bestemte meg. Jeg syns Jawbone UP er lett å bruke i hverdagen og det er behagelig å ha på seg. At båndet gir meg motivasjon til å bevege meg mer er helt sikkert. Hvis du får med deg en venn eller flere så får dere også et lite community hvor det ikke er noen som lager parodiske videoer om deg hvis du logger hva du spiser og når du trener, det er hele poenget ;) Jeg er veldig fornøyd med mitt valg og tror utviklingen av slike bånd kommer til å bli veldig spennende fremover.

Les også: Hvorfor jeg sluttet å bruke Jawbone UP

You Might Also Like