Diverse, Personlig

Kreativ på kafé

24 March, 2014
Alle lærer på ulike måter, men alle har også forskjellige behov når det gjelder omgivelsene en lærer best i. Da jeg var student skjønte jeg tidlig at jeg ikke klarte å konsentrere meg på en tyst lesesal, og gikk gjerne på kafé alene på dagtid for å lese pensum. Bonusen var mye bedre kaffe, så klart, men jeg oppdaget også at den jevne bakgrunnslyden av kafélivet var trikset for min konsentrasjon.

Tør du gå alene på kafé?

Noen føler at de sitter på utstilling hvis de sitter alene på et kafébord. At folk stirrer på dem og tror at de ikke har noen venner. De folkene går glipp av noen fine stunder. Stamkaféen min som student var Caffé Nero i Putney, og der var det mer vanlig enn uvanlig å sitte alene. Det var stort sett meg og eldre italienske menn som satt der på rekke og rad. Jeg hadde pensumbøkene mine, de hadde tjukke, italienske aviser nesten uten bilder i. Gamle menn elsker forresten å prate film med unge studiner, men tilfeldige samtaler mellom bordene ble (heldigvis) alltid holdt så korte at de ikke forstyrret for mye. (Hvis du er redd for å bli snakket til av fremmede kan jeg berolige deg med at det omtrent aldri skjer i Norge.)

Endrede omgivelser er en mental pause

Fremdeles kan en kafétur alene gjøre underverker for meg, og jeg vet om andre som også er mest kreative hvis de kommer seg ut fra huset, kontoret eller biblioteket og ut i en verden av jevn bakgrunnsstøy. Å endre omgivelser er dessuten som å ta hjernen på luftetur. Det hjelper å komme seg bort fra skjermen også, så la laptopen ligge igjen hjemme, og ta med deg penn og papir. Og for en god måte det er å starte uken på!

Hvis du er langt unna en kafé, så kan du fake effekten med å lage deg en ny kopp kaffe eller te og skru på Coffitivity – en side som gir deg bakgrunnsstøy fra en kafé. Eller kanskje du er en av dem som trenger å ha det dørgende stille for å klare å konsentrere deg?

Les også:

Ting jeg liker i mars

Thinkertoys: En håndfull med teknikker for kreativ tenking

TED talks på telefonen

You Might Also Like