Teknologi

Lesebrettet Kindle 3

16 January, 2011

I går kom Kindle 3 i posten og jeg har endelig fått lese ebøkene mine på et skikkelig lesebrett. Tidligere har jeg brukt Kindle på Iphone, Mac og PC og det har fungert fint, men det er en stor forskjell på å lese en bok på telefonen og på lesebrettet. En av de store fordelene med å lese samme bok på ulike maskiner er at Kindle legger inn et bokmerke og synkroniserer det uansett om du åpner boken på telefonen eller datamaskinen. Eller altså lesebrettet.

Legg inn pdf eller EPUB på Kindle

Det går fint at å legge inn andre formater enn Kindle sitt MOBI-format. Jeg har lastet ned Calibre som konverterer ebøker til riktig format. Etter du har konvertert filen til MOBI kan du bare legge den rett inn i Kindle sin dokumentmappe.

Få teksten opplest

Leser du en engelsk bok kan Kindle lese høyt for deg. Nå er det ganske langt unna lydbokopplevelsen siden stemmen er automatisk, men det fungerer overraskende bra. Jeg vet at noen bruker denne funksjonen, men for meg blir det for monotont. Du kan også surfe på nettet med den, men navigasjonen til Kindle er ikke egnet, og det fungerer dårlig.

Like lett som å lese en papirbok

Det er lett å lære seg å bruke lesebrettet. Den har god batterikapasitet og du trenger ikke skru den av når du er ferdig å lese. Den vil gå i dvalemodus automatisk, eller du kan sette den i dvalemodus selv ved å bruke power switchen. Holder du inne power switchen lenger skrur du den av.

Skjermen er behagelig å lese på, og veldig forskjellig fra f.eks skjermen til en Ipad. Det er forsåvidt hele poenget med lesebrett også, det skal ikke føles som du leser fra en skjerm. Jeg har lest at Kindle 3 blar fortere enn Kindle 2, men jeg synes det kunne gått ennå fortere og mer sømløst. Når du blar er det et kort øyeblitt hvor skjermen får negative farger (hvitt på svart bakgrunn), og det er et lite minus.

Leselys

Jeg ville ha et cover, og valgte det med lys på siden. Det var dyrt, men i tillegg til å beskytte lesebrettet har du alltid med deg leselys som ikke forstyrrer kjæresten som prøver å sove. Kindlen blir tyngre, omslaget er nesten like tungt som lesebrettet, men jeg har lest mye tyngre papirbøker. Vektmessig er den forøvrig langt unna Ipad.

Gratis e-bøker på Project Gutenberg

Bøker er billige, lett tilgjengelige og utvalget på Amazon er bra. Har du noen gang fått en anbefaling om en bok og så helt glemt hva den het når du står i bokhandleren? Det har jeg, men nå kjøper jeg den på Amazon med en gang. Du går med andre ord aldri tom for noe å lese, og Amazon sine anbefalinger basert på tidligere kjøp funker. I tillegg har jeg vært inne på Project Gutenberg og lastet ned en haug med klassikere – gratis. Jeg fant til og med Jenny av Sigrid Unset, og Les Miserables av Victor Hugo (definitivt en av favorittbøkene mine).

You Might Also Like