Design

Livets kruseduller – hvorfor alle bør tegne

30 July, 2015

Mot trenden med fargeleggingsbøker, syns jeg heller du skal lese en bok som oppfordrer deg til å gå utenom linjene.

Etter sommeren har de fleste ladet batteriene. Jeg får ideer av å jobbe og å gjøre ting, og når jeg slapper av, så kobler jeg kanskje litt for mye ut. Derfor tok jeg en liten tur innom biblioteket. Biblioteket er et fint sted å bli inspirert, og en av tingene jeg fant var Øistein Kristiansen sin bok, Livets kruseduller. De fleste har kanskje hørt om ham, hvertfall de som har barn i rett alder. Det har ikke jeg, og derfor har jeg ikke helt skjønt at denne boken er utrolig inspirerende og fin for voksne også.

Krusedulløvelser

Jeg tegner en del selv, men er oftest irritert fordi jeg blir sittende med et blankt ark foran meg. Tom for ideer. En øvelse mot tomme ark som du finner i boken er krusedulløvelsen, hvor krusedullen fungerer som en oppkvikkende, tilfeldig input som hjelper deg å bryte mønstre og tenke nytt:

Du starter med en krusedull. Så tegner du inn øyne. Så finner du en nese og en munn. Krusedullen din kan bli til utrolig mange forskjellige figurer, og utfordringen er å finne dem.

Min krusedull ble til en flue, en donald med rosalilla sløyfe, og en mus.

doodle

Og med litt farger:

doodlefarge

For å slå to fluer i en smekk, tok jeg med tegnebrettet fra jobb hjem for å lage kruseduller. Samtidig som jeg gjør kreative øvelser, så trener jeg på å bruke Wacom Intuos-brettet, som jeg har brukt for lite. Faktisk vil jeg nesten si at øvelsene til Øistein er perfekte når du skal trene på å tegne med tegnebrett. Hvis du ikke har tegnebrett, så kopier opp krusedullen din på kopimaskin. Han oppfordrer forresten til å tegne på papir.

Visuelle analfabeter

Det er en fantastisk forklaring på fantasi i boken, og hvordan fantasien din hjelper deg når du skal utforske noe nytt, eller prestere noe.

Å tegne hjelper deg å visualisere, det hjelper deg å lære noe nytt og det hjelper deg til å kunne se noe fra en annen vinkel. Du trenger ikke være flink, du trenger ikke henge tegningen din på veggen eller å vise den til noen. Du skal bare komme litt i kontakt med din egen fantasi.

“Tegning er umiddelbar kommunikasjon. Du kan se på et bilde i ett sekund og forstå hva alt sammen handler om.”

Vi lærer ikke å forstå bilder slik vi lærer å lese og regne. I vår verden av bilder er det sørgelig mange visuelle analfabeter. Spesielt alle som på en eller annen måte jobber med kommunikasjon bør lære seg det Øistein kaller bildeferdigheter.

Ikke flere tomme ark

Jeg tror kanskje dette er den fineste boken jeg noen gang har plukket ut fra en bibliotekshylle, det er ingen tomme ark rundt meg nå. Alle trenger å utfordre sine egne vaner, gjøre ting de ikke kan, besøke steder de ikke har vært eller lære ting som er langt utenfor det egentlige interesseområdet.

Det er mulig dette er gammelt nytt for alle andre enn meg, men Tegne-Øistein har i alle fall fått en ny fan i dag! Jeg kommer til å sjekke ut de andre bøkene hans. Søren, nå kom jeg på at det var en egen pop-up butikk med Tegne-Øistein på Bryn senter sånn ca. i fjor. Hvorfor gikk jeg bare forbi?

Øistein Kristiansen er på Facebook også, gøy å følge!

 

You Might Also Like