Personlig

Fugler malt med akvarell

22 January, 2018

Før jul tenkte jeg at jeg hadde lyst til å male mer. Nå er jeg bitt helt av basillen. Jeg maler og maler og maler. Når jeg ikke maler, så tenker jeg på hva jeg skal male.

Det er som meditasjon. En hobby som er en helt annet sone enn alt annet i hverdagen, og hvor jeg merker at jeg blir flinkere og har mer kontroll for hvert bilde.

Jeg kan oppsummere noen ting jeg har lært av å starte med akvarell, som har funket for meg:

Velg et motiv

Jeg maler bare fugler for tiden. Det er ikke fordi jeg er spesielt glad i fugler, egentlig, men det er noe jeg syns er lett å male. De finnes i ulike farger og former, så det blir ikke kjedelig. Jo flere fugler jeg maler, jo bedre forståelse får jeg for hvordan de ser ut.

Et annet tips: Ikke velg portretter. Det gjorde jeg i fjor, og ble helt demoralisert. Portretter er dritvanskelig. Mal maneter, trær, fugler eller elefanter, men ikke folk du kjenner.

Se på videoer av andre som maler

Det finnes utallige videoer på YouTube av akvarellmaling. Her får du masse gratis tips. Se hvordan de bygger opp et maleri, lær om de ulike lagene i akvarell, se på teknikker, eksperimenter med hvor mye vann du skal bruke og hvilken pensel. Mal gjerne det samme, steg for steg.

Varier teknikk

Da jeg tok opp malingen igjen, tegnet jeg opp motivet med blyant, og streket opp med penn etterpå. Det ble ikke så bra, egentlig. Jeg hadde lyst å male friere, og utnytte fordelene med akvarell.

Så jeg la bort blyanten, og malte helt fritt. Da får man et annet uttrykk, jeg likte bedre resultatet selv. Nå har jeg begynt å streke litt opp igjen, men har lært meg bedre akvarell-teknikk.

Materialer

Du trenger ikke det dyreste papiret (men ikke kjøp det billigste). Og kjøp heller fem farger i god kvalitet enn et stort skrin med masse farger til samme pris. Pris og kvalitet henger sammen. Så kan du heller ønske deg half pans for å fylle opp skrinet ditt.

For eksempel så har jeg bursdag snart, og ønsker meg både papir og denne, denne, denne, denne, denne og denne. Og pensler, altså. Kjempedyrt. Ønsker meg denne. Og kanskje litt masking fluid hadde vært gøy.

Skjønner du? Papir spesielt er jo både dyrt og noe man fort går tom for. Men ikke kjøp papir for 500 kr når du eksperimenterer og lærer.

You Might Also Like