Teknologi

Morsomme bilder og stygge kommentarer

25 August, 2014

Jeg snublet over denne artikkelen hvor Caitlin Seida skriver om hvordan bildet av henne utkledd som Lara Croft, ble spredd på nettet med kommentarer om vekten hennes. Alt hun hadde gjort var å legge ut bildet på Facebook.

Det er et stygt eksempel på hvordan vi fungerer i flokk med et offer som vi fullstendig har dehumanisert. Vi er gjemt i mengden, mot en kvinne ingen av oss kjenner eller regner med å noen gang treffe. Tanken på at det sitter et ekte menneske i den andre enden som mottar tusenvis av støtende kommentarer på utseendet sitt er fjern. Det er internett på sitt verste.

Skjermbilde 2014-08-25 kl. 09.28.56

 

Faksimile: salon.com

Da Caitlin tok kontakt med noen av de som hadde skrevet stygge kommentarer om bildet, ble de først og fremst overrasket over at hun kunne se hva de hadde skrevet. De hadde jo brukt sin lukkede Facebook-konto til å kommentere, og tenkte ikke over at det du skriver på en offentlig Facebook-post vil være synlig for alle. Det burde jo ikke spille noen rolle, men den følelsen av anonymitet man har når man sitter alene foran skjermen kan dyrke frem noen stygge sider.

I den svenske dokumentaren “Menn som netthetser kvinner“, oppsøker filmskaperne noen av de som har skrevet grovt trakasserende kommentarer på internett. En av dem mener at hun ikke burde ta det personlig, “det er sånn internett fungerer”. Jeg syns det er en depressiv måte å se internettkultur på, at mobbingen og hetsen er uforanderlig. At det er noe som naturlig oppstår i en teknologi basert på deling. Kultur er ikke uforanderlig, selv om det av og til kan virke sånn. Om man ikke kan stoppe bølgen av hets, så kan man forsøke å unngå å drukne. Caitlin er modig som forteller historien sin, og kanskje det var noen som ble minnet på at vanlig høflighet også gjelder på nett. Et lite skritt i riktig retning.

Det er viktig at Caitlin, og andre i lignende situasjoner forteller hvordan det oppleves. Det morsomme bildet av en overvektig kvinne kledd ut som Lara Croft er bare morsomt hvis du ikke kjenner henne. Du ville aldri bedt noen du kjenner ta livet av seg eller kalt dem for “Fridge Raider” i virkeligheten. Det burde være like fjernt å gjøre det på internett.

Illustrasjonsbilde: Sunova Surfboards (CC BY-NC-ND 2.0)

You Might Also Like