Design, Teknologi, Web

Motivert læring med spill

2 April, 2013
I går begynte Gamification-kursetCoursera og de av oss som ikke fikk det med seg i fjor kan ta det nå.  Kurset går over seks uker, og skal være en gjennomgang av hvordan elementer av spill og spilldesign brukes for å gi ekstra motivasjon utenfor spillverden

 

Den magiske motivasjonen

Jeg synes det er spesielt interessant med tanke på hvordan skape motivasjon i en læresituasjon, siden jeg lager e-læringskurs. Hvordan stimulere til den ekstra motivasjonen til å starte på, og ikke minst gjennomføre et kurs? Det jeg umiddelbart tenkte før jeg startet på kurset om Gamification er at det er lett å bomme. Det er ikke bare å kaste inn et poengsystem og noen avatarer og tro at folk vil kaste seg over mulighetene for å levele opp. Men brukt riktig kan et poengsystem fungere utmerket. Jeg håper jo selvfølgelig å lære oppskriften, men noe sier meg at det ikke er så enkelt.

Det er jo motivasjon vi vil ha. Som markedsførere når vi vil motivere til deling på sosiale medier, som samfunn når vi vil motivere til å holde fartsgrensen og som pedagoger når vi vil motivere til læring. De som klarer å engasjere folk blir huket inn til foredrag og konferanser, vi vil ha den hemmelige oppskriften på hva som motiverer folk. Skrekkscenarioet er å være kjedelig.

Gode eksempler på at spill virker

Nå har jeg gått gjennom del 1, og har blitt overbevist om at moteordet gamification både kommer til å være en stayer, og å bli mer viktig. Det å introdusere spillelementer viser seg faktisk å motivere folk. Ett eksempel som nevnes i kurset er Hastighetslotteriet i Stockholm, hvor en i tillegg til å gi bot til dem som kjørte for fort, også belønner de som holder fartsgrensen. Det fikk gjennomsnittsfarten ned med 30%. Et annet eksempel er Windows 7 Language Quality Game, hvor ansatte i Windows konkurrerte om å gjøre sitt språks oversettelse så feilfri som mulig.

Konsepter som Coursera er kremen av internett. Du finner utrolig bra kurs, laget av flinke forelesere fra kjente universitet, helt gratis (Gamification har for eksempel tidligere vært et emne på University of Pennsylvania.) Del 2 ligger også ute, og etter å ha sett disse videoene er det en multiple choice quiz. Det er også innlevering av en oppgave som rettes av medstudenter (et konsept som allerede diskuteres på forumet) og en avsluttende eksamen.

Hvis du ikke har lyst å ta et helt kurs, men bare vil vite litt mer, så se er Ted Talken med Jane McGonical om hvordan spill kan skape en bedre verden (som også nevnes i kurset) verdt å se. Jeg skal fortsette på kurset i seks uker til (hvis motivasjonen holder seg).

You Might Also Like