Web

Rydd opp på nettsidene og få flere besøk

12 February, 2015

Som barn trodde jeg hardt og inderlig på Gud. En dag ville jeg ut og leke, men fikk ikke lov før jeg hadde ryddet rommet mitt. Sint og lei meg foldet jeg hendene, så opp i taket og mumlet “Kjære Gud, vær så snill å rydde. Tusen takk.” Så løp jeg lettet ut. Check and done.

Det virker som om det er flere webredaktører som har samme barnlige klokketro på at en guddommelig kraft rydder opp. Dessverre rydder ikke innhold seg selv, og det er ingen som sletter utdaterte artikler for deg (eller rydder rommet ditt, viste det seg).

To artikler er ikke dobbelt så nyttig

Manglende vedlikehold hindrer nettsidene dine i å nå frem til leseren. Den artikkelen du skrev i fjor om hvem som var vinnerne i påskekonkurransen, dukker opp i det interne søket ditt når kunden din egentlig leter etter hvem som vant julekalenderen.

To artikler om samme tema er ikke det samme som dobbelt så nyttig. Det betyr at folk blir frustrert. Folk sin tid er viktig, og du respekterer det ved å gjøre det enkelt for dem å finne det de trenger. Med mindre du er et digitalt leksikon, så trenger du sannsynligvis ikke tusenvis av artikler for å gi dem det.

You don’t judge a book by its weight; you don’t think a film that is three hours long is twice as good as one half the length; you don’t buy your newspaper because it has twice as many stories; and you don’t go to websites because they have millions of pages. – Gerry McGovern, Killer Web Content.

Slette innhold

Gerry McGovern mener at hvis ikke du eller en kollega har lest hver eneste side på nettsidene dere i løpet av de siste 12 månedene, så blir ikke nettsiden profesjonelt vedlikeholdt. Hvis dere ikke har ressurser til å lese gjennom 10 000 sider, så bør dere slette.

Det kan være ulike grunner for å bryte den regelen, kanskje dere må ha ute et arkiv eller det er andre grunner, men det viktige er å ha et bevisst forhold til hva dere velger å presentere. Gir du folk en bølge av uhåndterlig informasjon? Kan du slette noe? Slett, slett, slett og gjerne redirect. Ikke gjem bort gullet ditt.

Når du jobber med innhold på nett, så er en av de viktigste oppgavene dine å vite hva du har. Innhold må vedlikeholdes, og en del av vedlikeholdet er å slette.

Forkorte innhold

Lange tekster kan fungere kjempefint på nett. Jeg elsker lange, gravende artikler, som Den usynlige, på Dagbladet.no om mannen som ingen kjente. Men artikler på nett som er lange bare for å være lange er jeg ikke like stor fan av. Og rene informasjonssider bør være så korte og konsise som mulig.

Ikke gå rundt grøten, si det du skal si og stopp.

Tenk hvorfor noen vil gå inn på sidene dine. De leter nok etter noe. Tror du de har lyst å lese tre avsnitt om frokostmøtet dere hadde forrige fredag, hvis du ikke gir dem det faktiske faglige innholdet? Eller konferansen dere var på?

Hvis du dropper fyllstoffet så lar du det som er viktig få skinne alene.

I Don’t Make Me Think, skriver Steve Krug at instruksjoner må dø. Hvis du trenger lange instruksjoner om hvordan man skal bruke nettsidene dine eller svare på undersøkelsen din, så har du ikke gjort det enkelt nok. Hvis du absolutt må ha instruksjoner, så gjør dem så korte som mulig. Stikk fingeren i jorden.

Og for å være helt ærlig så er det ingen som leser instruksjonene dine likevel.

Nettsiden din er (sannsynligvis) ikke et spennende point-and-click spill vi dør etter å utforske. Hvis noen bruker lang tid på nettsidene, er det egentlig et positivt mål?

Ikke hvis de brukte tiden på å rive seg i håret over å ikke finne det de trengte.

Tre metoder for å organisere innhold

Rydding er mye mer enn å slette. I Content Strategy for the Web av Kristina Halvorson og Melissa Rach, går de gjennom ulike måter å organisere innhold på.

Kvantitativ metode: Lag en oversikt over alt innholdet

Du kan gå gjennom innholdet kvantitativt, altså at du skriver ned alt innhold du har. Det gjør du for å få oversikten. Skriv ned absolutt alle sider, gi de hver sin ID, noter hvilken type innhold det er (f.eks. pdf), gjerne besøkstall og metadata. Her har du kontroll på hvem som er ansvarlig og når det sist ble oppdatert.

Kvalitativ metode: Sammenlign deg med de beste i bransjen

Ta opp innholdet ditt ved siden av de beste eksemplene i bransjen din. Hvem beundrer du? Hvordan gjør de det? Her er det lurt å bruke en utenforstående som kan se på innholdet med friske og objektive øyne. Da kan du prioritere tiden din, og se hvilke deler av innholdet som trenger mest innsats.

Kvalitativ metode: Strategisk gjennomgang

Spiller innholdet ditt på lag med de strategiske målene dine? Hvor er du, hvor vil du, og hva trenger du for å komme dit? Tenk brukervennlighet og tone-of-voice, men også om innholdet ditt hjelper deg å nå målene, eller KPIene dine. Avinash Kaushik har skrevet konkret om gode KPIer her.

En ryddig nettside er som å legge seg i rent sengetøy

Jeg lover deg, du kommer til å føle deg så bra etter en opprydding. Det er som å legge seg om kvelden nydusjet i rent sengetøy. Du vet at du kommer til å våkne opp uthvilt.

Så vær så snill: Ikke vent på de gode, høyere makter. Brett opp ermene og rydd opp.

 

 

You Might Also Like