Ute

Selvplantet sitrontre

26 June, 2012

Siden jeg liker å stelle levende ting (selv om jeg ikke alltid får det til) så plantet jeg to sitronfrø i hver sin potte. Sitronfrøene ble til små planter, og de har vokst siden. Nå er de to år gamle, og selv om det sikkert er mange år til jeg kanskje får en sitron på dem, så er det fint å vite at disse stueplantene har jeg plantet selv.

På veien har jeg lært litt om sitroner. På et tidspunkt begynte begge plantene å få gule blader og etter en del googling fant jeg ut at dette sannsynligvis skyldes en av tre ting:

Mangel på nitrogen

Hvis de eldste bladene blir gule, mens de nyeste er små, men fortsatt grønne, mangler de sannsynligvis nitrogen.

Jernmangel

Hvis det gule begynner i tuppene av bladene, mens nervene fortsatt er grønne, er det sannsynligvis jernmangel

Overvanning

De skal helst vannes godt ca. en gang i uken.

Jeg dro på apoteket og kjøpte jernsulfattabletter og fikk beskjed om å ta dem sammen med appelsinjuice (da jeg sa jeg skulle gi dem til plantene sa hun at det kanskje var like greit å blande dem i vann). Disse knuser jeg og blander i vann og dypper plantene i jernsulfatvannet. Og nå er plantene nesten helt grønne igjen! Neste gang jeg skal potte dem om så skal jeg kjøpe sur jord, da trives de mye bedre enn når de står i vanlig blomsterjord. Senere har jeg funnet sitrongjødsel på Plantasjen, og det har virkelig gjort susen. Litt av denne innimellom gjør at de holder seg fine og grønne.

Som i akvarier så kan man måle surhetsgraden på jorden, og utfordringen med planter både over og under vann er å gi dem de vekstvilkårene de trenger. Jeg har for eksempel hørt at Rhododendron i Oslo ikke blir like store som i Bergen fordi de ikke får sur nedbør. Men jeg kan tenke meg at rhododendron-jord kan brukes til sitronplanter. Foreløpig er frukten på bildet kun en illustrasjon, men tenk så gøy om jeg kan høste egne sitroner om noen år! Tenker jeg hadde fått respekt i hagelaget, da. (Bare tuller, jeg er ikke medlem av noe hagelag, men om jeg dyrker frem sitroner så skal jeg vurdere det).

You Might Also Like