Web

Skriv tekst for nett

20 November, 2010
leserpabenk

Illustrasjonsbilde: Academic pursuit in the shadow of the catalpa av Piers nye tilgjengelig under CC BY-NC 2.0.

Tekst på nett blir ikke lest, den blir scannet.

En leser ikke nettsider som en leser bøker. Når du surfer har du gjerne et mål, du leter etter noe spesifikt, og derfor scanner man sidene for å finne triggerordet eller ordene som løser din oppgave.

Oppgavene folk har kan være noe konkret som å finne søknadskjema for barnehager eller mer diffust som informasjon innenfor interessefeltet du ikke har lest før.

Konkrete tips for en bedre tekst

  • Meningsfulle undertekster hjelper leseren å scanne teksten. Det passer innholdet under og har du en paragraf per tema går ikke leseren din glipp av noe.
  • Lister er bra og lett å lese
  • Kutt fyllstoffet og skriv kort
  • Det viktigste først, og det må hvertfall være før call-to-action

Å forstå leseren er å late som at internett er for folk

Det er fordi internett er for folk. Du må glemme roboter og søkemotorer, og tenke på menneskene som skal lete etter informasjon på siden din. For å hjelpe deg kan du brukerteste, eller du kan lage personas.

Ikke copy/paster innhold fra en brosjyre og legg rett på nett

Med mindre du sier det viktigste først, kort og konsist med call-to-actions sirlig plassert i brosjyrene dine. Det betyr ikke at du ikke kan legge ut brosjyren din på internett, men den legger du ut som pdf. (Og pdf-linker merker du så klart, sånn at leseren din skjønner hva hun/han klikker på.) Poenget er at tekst som er skrevet for print trenger en gjennomgang før du legger den rett ut på nettsidene dine. Men gjør den jobben, det er mye bedre å legge ut informasjonen på nettsidene enn å bare lenke til PDF-versjonen av brosjyren. Det gjør innholdet ditt enklere å finne og å navigere i.

Illustrasjonsbilde: Academic pursuit in the shadow of the catalpa av Piers nye tilgjengelig under CC BY-NC 2.0.

You Might Also Like