E-læring, Media

Teleprompter

3 June, 2015

Jeg jobber i en e-læringsbedrift, og mye av e-læringen vår er basert på videoforelesninger. Når man spiller inn videoforelesninger har man noen utfordringer.

1) Det er umulig å huske utenat et såpass faglig komplisert manus som skal presenteres i en setting som ikke har tid til fomling og feil.

2) Ikke alle er like komfortable med å snakke inn i et kamera.

Det finnes noen måter å komme unna den første utfordringen på. Man kan for eksempel plassere en laptop med manus over eller under kamera, tett inntil kameralinsen. Da ser det ut som man ser inn i skjermen, hvertfall nesten, og du slipper å huske noe utenat. Det er det vi har gjort så langt.

Men det aller beste er en teleprompter. En teleprompter reflekterer bilde fra en monitor til en glassplate som står foran kameralinsen. Kamera kan filme gjennom den, men på andre siden ser man bare skjermen med manuset på.

Jeg har aldri brukt en teleprompter før og var usikker. Kan man speile skjermen til datamaskinen eller kan man kun vise tekst som rulles over skjermen? Våre forelesere bruker jo stort sett powerpointer, det hadde vært best om det funket. Passer den til speilreflekskamera, som vi bruker til å filme med?

Jeg fant en som skulle passe, og ventet i spenning. Den kom i går, i den største pakken ever. Og selve prompteren var også ganske stor og tung, det stakkars stativet vårt taklet ikke vekten av en svær dings. Så jeg kjøpte et stort og stabilt fotostativ. Vi skal jo ikke panne eller tilte med teleprompteren likevel, opptakene våre er ganske statiske.

Etter en testrunde ser ut som om dette kommer til å bli dritbra. Jeg tror opptakene våre blir bedre med prompteren. Stor tommel opp for prompter!

You Might Also Like