Media

Tenk lys når du lager video

29 March, 2014

Illustrasjonsbilde: Matt Hobbs, Public Domain Archive tilgjengelig under Public Domain-lisens

De færreste tenker særlig over lys når de filmer en videosnutt. Og du trenger ikke sette opp studiolys for å få et godt resultat, men det er lurt å tenke over hvilket lys du har, og hvor det kommer fra.

Skal du filme for eksempel et intervju eller noen som prater inne, så vil videoen din bli mye bedre om du har lys. Setter du opp lyskastere, så er en enkel måte å gjøre det på med tre punkter. Et hovedlys, et fyll-lys og et baklys. Hovedlyset skal være hovedkilden for å lyse opp objektet. Jeg pleier å sette hovedlyset i på motsatt side av kamera, litt over øyehøyde for den jeg skal filme. Setter du opp dette lyset først ser du bedre hvilke skygger som skapes. Målet ditt er at begge øynene får lys. Fyll-lyset bruker du for å fylle inn skygger som skapes av hovedlyset, plasser det på motsatt side av kamera fra hovedlyset, ved siden av kamera. Baklyset treffer objektet skrått bakfra, fra motsatt side av hovedlyset, for å skape dybde.

Du kan tenke likt hvis du jobber med naturlig lys, kanskje du har muligheten til å bruke noe som reflekterer lyset fra vinduet, enten en fotoreflektor, eller en hvit flate? Filmer du inne, og har lys fra et vindu, så forsøk å få være bevisst på hvor lyset treffer objektet ditt. Det kan være en fin effekt hvis lyset kommer fra en vinkel, men det viktigste er at objektet ikke har vinduet bak seg, da vil du få en silhuett, og det vil man jo som regel ikke.

 

 

You Might Also Like