Kommunikasjon, Web

Tips for en god bloggpost

12 March, 2014

Det finnes mange mer eller mindre gode tips og råd for hvordan man skal skrive for nett. Noen råd er konkrete, som for eksempel hvor mange ord du bør ha i overskriftene dine, og andre er mer diffuse.

Jeg har blogget ulike steder i mange år, og jeg leser blogger hver dag (og ja, jeg sitter veldig ofte med Macen i sofaen). Grunnen til at jeg leser mange ulike blogger er fordi blogger er like forskjellige som magasiner. Og de gir meg inspirasjon på mange forskjellige måter. Det finnes like stor variasjon i stil som i innhold, og det ene er ikke mer riktig enn det andre. Likevel er det noen tips som jeg mener kan brukes for å gjøre de fleste blogger bedre.

Skrivestil – finn din stemme

Jeg har tatt en mastergrad i et humanistisk fag. Alle som har tatt mastergrad i et humanistisk fag kan mange fine fremmedord som gjør teksten din imponerende og gir den pondus. Det er lurt å bruke fremmedord hvis du skriver om noe vanskelig, slik at ikke hvem som helst kan forstå hva du mener.

Nå tøyser jeg så klart. Men av og til lurer jeg litt på om noen egentlig tror at de virker lur når de bruker svulstige begreper og fremmedord som ikke alle forstår.

Da jeg skrev masteren min fikk jeg kritikk for at jeg brukte et for enkelt språk. Det gjorde jeg bevisst, for jeg ville skrive en oppgave som var mulig å lese og forstå selv om du ikke hadde lest noe Habermas eller Deleuze. Da veilederen min kommenterte det ble jeg veldig fornøyd med meg selv, men da min mor (som er en smart dame) etter å ha lest den ferdige oppgaven sa: “Den var jo fin, men jeg skjønte egentlig ikke noe av den” så forstod jeg at det å ha et enkelt språk er vanskelig. Du har kanskje vært borti det selv, med et tema du kjenner godt til? Det er vanskelig å forenkle noe du kan veldig godt.

Når jeg skriver en tekst, så liker jeg å se for meg en konkret avsender. Det kan være en god venninne eller en kollega jeg har i tankene når jeg skriver. Det kommer litt an på hvor teksten skal brukes. Også leser jeg som regel teksten høyt for meg selv, både underveis og til slutt. Gjør du det, så hører du lettere dine egne floskler. Jeg vet ikke om Wabø i GK leste teksten sin høyt for seg selv i den mye omtalte bloggposten sin før han la den ut, men jeg tror kanskje ikke det. Uansett hvilken skrivestil du har, så vil det være lurt å lese teksten høyt for deg selv før du publiserer den.

Kanskje du også har andre elementer i bloggdesignet ditt som gjør teksten din fin, for eksempel sitater. Tenk på hvordan magasiner ofte teaser kommende avsnitt med et uthevet sitat.

Lengde – kort og langt er like bra

Du har kanskje hørt at blogginnlegg ikke bør være for lange? Det er en myte at vi ikke vil lese lange tekster på nett. I alle fall nå, som du kan sende lengre artikler til ulike apper eller lesebrett. Lange tekster trenger ikke å være kjedelige. Jeg liker å dele opp tekster i en introduksjon og det kan til og med hende jeg bruker litt tid på å avrunde teksten min. Som regel har jeg ikke veldig lange tekster på bloggen min, men det hender. Jeg er heller ikke redd for å publisere korte tekster. Det ene er ikke bedre enn det andre, og det kan være fint å ha en miks av ulike typer tekster på en blogg.

Publiserer du en lang tekst, så er det lettere å lese den hvis du deler den opp i avsnitt og har underoverskrifter. Du bør være bevisst på hvordan du formaterer teksten din, spesielt når den er lang. I WordPress er det veldig enkelt å markere underoverskrifter med Heading 2 eller Heading 3. Det er lurere å gjøre dette enn å bruke bold, ofte vil temaet gjøre underoverskriftene litt større, og søkemotorer vil skjønne mer av hva teksten din handler om. Kanskje du også har andre elementer i bloggdesignet ditt som gjør teksten din fin, for eksempel sitater. Tenk på hvordan magasiner ofte teaser kommende avsnitt med et uthevet sitat. Men bruk det med måte, du trenger ikke starte hvert eneste avsnitt med et sitat. Det er som lørdagssnopet, spiser du det hver dag så blir det for mye, selv om det er godt.

Historier – du gjør det nok allerede

Eksempelet mitt med masteroppgaven er en liten historie. De beste foredragene jeg har hørt har vært full av gode eksempler på hvordan budskapet ser ut i praksis. De beste bloggpostene, spesielt når det handler om et tema, gjør det samme. Det å finne de gode eksemplene du kan bruke i historiene dine er skikkelig vanskelig, men når det funker så funker det så sinnsykt bra. Jeg har skrevet om historier før. Det er, i tillegg til å være et av de supertrendy buzz-ordene i markedsføring for tiden, en veldig effektiv kommunikasjonsform. Og alle klarer det, du trenger ikke noe mastergrad for å fortelle en historie. Fortalte du en historie til kollegaen din over dagens første kaffekopp i dag? Sannsynligvis så forteller du, og hører på historier hver eneste dag allerede.

Å bevisstgjøre seg på hvordan en klassisk fortelling er bygget opp, det kan forøvrig være et tips. Heldigvis kan du gjøre det ved å se fiksjonsfilm fra Hollywood. Har du noen gang tenkt over hvor smart du er som skjønner hva som kommer til å skje i filmen før det har skjedd? Det skyldes nok ikke din (utvilsomt høye) intelligens, du har bare god erfaring med den klassiske narrative strukturen i film. Det var forøvrig ofte jeg gratulerte meg selv med valg av studie da jeg satt i forelesningssalen med en god film på storskjerm. I alle fall da vi kom oss forbi stumfilmene. Birth of a Nation fra 1915, en tre timer lang stumfilm hvor det eneste av underholdningsverdi er hvor rasistisk plottet er, og hvor latterlig det er med hvite skuespillere sminket med skokrem, anbefales ikke annet enn for spesielt interesserte. Selv om den regnes som signifikant for klassisk narrativ filmstruktur. Ikke se den. Men se gjerne andre filmer, og ikke bare les faglitteratur. Les god og underholdende fiksjon med verdens beste samvittighet, for det kommer til å gjøre deg til en bedre skribent.

Bilder – ta dem selv og vis de frem

Jeg er opptatt av bilder, både det å finne fine illustrasjonsbilder og det å bruke dem riktig. Jeg syns Creative Commons-lisensen er skikkelig kul, selv om jeg egentlig mener at de beste illustrasjonsbildene til en bloggpost er de du tar selv. Jeg vil heller se et litt mørkt, kanskje kjedelig bilde du har tatt selv, enn et bilde du har kjøpt på istock (eller hotlinket fra Getty). Bilder er en del av historien, og for alle som er opptatt av storytelling for tiden, mener jeg det er helt essensielt å ha en bevisst bildebruk. Vis meg hva du skriver om! Og helt ærlig, hvis du først tar deg bryet med å sette inn et smashing illustrasjonsbilde, så gjør det så stort som mulig. Ikke venstre- eller høyrestill et lite frimerke oppi hjørnet. Og ikke legg inn et bilde rett fra speilrefleksen inn i editoren din. Når jeg skal lese bloggen din på t-banen så gidder jeg ikke vente på et bilde som er 4000 pixler bredt.

Lenker – skriv beskrivende lenketekster

Det er god nettikette å lenke til innhold du skriver om. Gode lenketekster er beskrivende, og bruk gjerne mer enn bare ett ord. Et eksempel på en lite beskrivende lenketekst er det hyppig brukte lenkeordet “her”. Denne fine lenken finner du her. For det første er det vanskelig å trykke på et ord som bare har tre bokstaver, for det andre så gjør du ikke nettstedet du lenker til noen kjempetjeneste med tanke på søkemotoroptimalisering. Google bruker nemlig lenker når de bestemmer hvilke treff som skal komme høyest opp i søk, og da spiller faktisk lenketekstene en rolle. For det tredje så har de fleste skjønt konseptet med at når du trykker på en lenke så havner du et annet sted på nettet, og de har til og med skjønt at lenker gjerne er understreket eller i en annen farge. De skjønner at de kan trykke på lenken selv om du ikke skriver at de skal klikke her. For å ta et siste dødsstøt mot uttrykket “å klikke her” så passer det forøvrig veldig dårlig for alle som surfer med et nettbrett eller en mobil. De klikker ikke på lenkene, de trykker på dem med pekefingen.

Kode fra Word

Som en siste digresjon, og dette er for noobsene innen webpublisering, så må du love å aldri copy/paste teksten din inn fra Word til en editor på nett uten å vaske den ren for all unødvendig kode først. Hvis ordet “kode” gjør at du hopper tre meter bort fra datamaskinen din og gjemmer deg bak en sofapute, så er alt du trenger å vite at Word er et program som er laget for å skrive tekster som skal printes ut på papir, ikke publiseres på nett. Kopierer du teksten fra Word til web editor, så kan du få med masse ekstra informasjon (kode) som blant annet gjør at den fine layouten på bloggen din kan endres. Mange web editorer har en knapp som heter paste from Word, bruk den.

Ta vare på entusiasmen

Men aller sist: Blogg for deg selv. Skriv om det du er interessert i og liker å skrive om, enten det er faget ditt, stuen din eller meningene dine. Og tenk at din interesse og entusiasme skal skinne gjennom til leseren. En blogg er personlige greier, og det er lov å synse og skrive om det du har lyst til å skrive om. Det siste er en av forskjellene på å blogge og å skrive innhold for andre typer nettsider. På bloggen din kan du sette deg selv mer i sentrum. Skriv om det som engasjerer deg, det er bedre med ti lesere som vil lese om det enn 100 lesere som vil lese om noe du ikke trives med å skrive om. Og egentlig, så tror jeg uansett bloggen din vil være mer interessant å lese hvis du skriver av glede og ikke av plikt. Likevel: Spør gjerne deg selv om hva leserne dine vil få ut av bloggposten din før du publiserer. Er den egentlig interessant å lese for andre enn deg?

Og skriver du om noe som setter sinnene der ute i kok, husk at det finnes mange troll der ute. For noen (eller, det begynner å bli mange) år siden blogget jeg anonymt. På et av innleggene mine fikk jeg en kommentar om at jeg var feit og stygg, og ble kjempelei meg. Helt til jeg husket at vedkommende ikke visste hvem jeg var. Ikke bli deppet av kjipe kommentarer, vær aktiv i kommentarfeltet ditt, svar på de konstruktive og slett de som bare troller, hvis du nå skulle være uheldig og få besøk av et internettroll.

Å blogge er en morsom hobby, og det å skrive tekster jevnlig vil gjøre deg smartere og flinkere med tekst. Hvis du tar dine egne bilder så blir du gjerne en bedre fotograf også. Og finner du andre bloggere som er interessert i de samme tingene som deg selv så har du et nettverk å støtte deg på, det kan være gull verdt.

 

Les også:

You Might Also Like