Media

Tre tips til dokumentarer du bør se

2 February, 2014

sjokkis

Og den bare “Ta en bit til”, og jeg bare “Oki!”

Helgen min har så langt inkludert både sjokolade, bosnisk pita og dokumentarfilm. Her er tre dokumentarer jeg har sett i det siste, som jeg kan anbefale videre. Alle tre filmene passer spesielt bra til Valrhonasjokolade, men det er jo mulig annet snop funker også.

Den første dokumentaren du bør se, er en svensk dokumentar som ligger på nrk.no og heter Iran og revolusjonens ofre. Jeg ble fascinert av Iran da jeg tok emnet Third World Cinema på universitetet, fordi Iran på tross av et strengt religiøst regime, faktisk har fostret noen ganske formidable regissører. Denne dokumentaren er et personlig tilbakeblikk på hva som skjedde med motstanderne av Khomeini etter revolusjonen, og hva som fortsatt skjer med menneskerettighetsaktivister i dag. En film som du lærer av, og gjør deg motivert til å støtte Amnesty.

Jeg har nettopp oppdaget bloggen til Ida Sundae, og hun anbefalte nylig dokumentaren Blackfish. Den ligger på Netflix, og handler om Seaworld og hvor inhumant de har behandlet spekkhoggerne sine. Hjerteskjærende film, og absolutt verdt å se. Ida har forresten en blogg som også kan være verdt å sjekke ut.

Please Vote for Me handler om tre kinesiske barn som prøver å bli tillitsvalgt på en barneskole i et halvveis demokratisk valg. Skittent spill og foreldrepress gjør prosessen mer interessant, men det er ikke noe reklameplakat for kinesiske skolers demokratiopplæring, for å si det sånn, men absolutt en god skildring. Ligger også på Netflix.

 

You Might Also Like