Kommunikasjon, Web

Troll og rause menn i nettdebatt

10 February, 2014

troll

Raushetsinitativet Rause menn tapte kampen mot trollene, og måtte legge ned Facebook-gruppen sin. Målet deres var å samle en gruppe menn (og noen damer) som skulle bidra til saklig debatt på nett, mot det økende problemet av netthets og sjikane. Jeg har erfart at troll har overjordisk utholdenhet. Det er dessuten enklere å slenge ut med kvasiforskning og ubegrunnede påstander enn å skulle komme med saklige, faglige begrunnede tilsvar. Det er synd når gode tiltak taper, og trollene vinner.

Belastede samtaletemaer

Det er noen temaer som tiltrekker seg mer sjikane enn andre. Antirasisme, innvandring, kvinnesyn og kjønnsroller fungerer som honning for fluer, og driver man en åpen blogg om disse temaene har man nesten garantert fått en stygg kommentar eller ti. Vaksiner og alternativ medisin er også emner hvor folk har en tendens til å bli stygge. En del ser også ut til å tro at mer eller mindre kjente personer, som kjendiser eller motebloggere, er åpent å kunne kommentere både utseende og person i vendinger man aldri ville sagt direkte IRL. Akkurat som om dette ikke er mennesker som kan bli like sinte og lei seg for stygge kommentarer som andre.

For å holde på demokratiet må noen stenges ute

Dessverre er det min erfaring at det er noen som bare er ute etter å ødelegge. De har gjerne god tid, og kan fint fylle et kommentarfelt med usaklige kommentarer. Mange tenker at en demokratisk debatt må være åpen og luftig, men i praksis vil noen få individer ødelegge for de andre. I virkeligheten ville du ikke diskutert med noen som stod skrikende ved siden av deg mens han samtidig holdt seg for ørene, du ville flyttet deg. Det gjør man gjerne på nett også, og de fleste av oss kvir seg for å delta i de debattene hvor det er åpent for personkarakteristikker og usakligheter. Derfor er det ikke demokratisk å la de som ødelegger for andre få delta.

Lag debattregler og følg dem

Hvis man skal sperre ute noen som deltar i nettdebatt er det også viktig å ha tydelige regler som er tilgjengelige for alle, og som er greie å følge. Det går også an å gi advarsler, eller å forklare i kommentarfeltet hvorfor noen kommentarer blir slettet, slik NRK Ytring gjerne gjør. Jeg tror ikke det å kreve fullt navn er noen magisk løsning, man må uansett bruke tid på kommentarfeltet, både ved å delta selv, og å moderere. Men det kan være fair å kreve et fast nick, det er uærlig å delta i samme debatt med ulike navn. Andre gode regler kan være å kreve begrunnelse hvis noen er uenige, aldri tåle personkarakteristikker, og noen godkjenner heller ikke faktafeil. Det siste kan være vanskelig, men moderering er en kunst. Man er så streng som man selv velger å være, litt avhengig av hvor mange kommentarer som tikker inn i timen.  Har man færre kommentarer, så kan det være like greit å korrigere feilen og la kommentaren stå. Mange sider har også begynt å stenge kommentarfeltet om natten. Man lager seg de reglene som funker for seg, og er så streng som det er nødvendig. Jeg tror nesten ikke det er mulig å få til en god debatt på internett uten at man modererer. Ingen bør kvi seg for å delta i debatt på nettet, og det bør være nulltoleranse for hets og sjikane.

Å legge godsiden til

Når kommunikasjon skjer gjennom epost eller i et forum, mellom folk som aldri har møttes i virkeligheten, så kan man misforstå hverandre. Tonen en har med de nærmeste vennene sine passer gjerne ikke, og det kan være farlig å prøve seg på ironi og sleivete kommentarer. Jeg skulle ønske flere la godsiden til når de diskuterte med hverandre, det kan jo hende man faktisk ikke er så rivende uenig når det kommer til stykket. De fleste av oss som har kommunisert skriftlig med andre har kanskje opplevd at noe kan misforståes. Å alltid tolke alt i verste mening gir sjelden en fruktbar eller interessant diskusjon.

Jeg håper de rause mennene ikke gir opp, og at vi fortsetter å ha fokus på god debattone på internett. Internett er jo tross alt det mest demokratiske som har skjedd menneskeheten siden gamle Hellas.

 

You Might Also Like