Media

Undertekster i Premiere Pro

22 March, 2018

Videoer bør helst tekstes, og jeg har jobbet litt med Captions i Premiere Pro. Her er oppsettet jeg har endt opp med.

Jeg skjermdumpet en video fra NRK (Lindmo, altså, hvem elsker ikke henne?) og så hvor nært jeg kunne gjenskape font, størrelser og farger i Premiere sine Captions.

Med utgangspunkt i NRK sine tekster (selv om det ikke blir helt likt, siden NRK bruker egne teksteprogrammer som koster penger) har jeg funnet følgende:

Bakgrunnsfarge: Svart 70% (tror NRK sin egentlig er litt mer transparent, hvis målet er å få det helt likt)

Edge: Svart 8.

Size: 80

Jeg bruker Arial Narrow som font. Jeg tror NRK bruker Neo Sans (?), men det er ikke så farlig. Arial Narrow passer fint.

Hvis du ikke vil ha kant på teksten din, ville jeg skrudd opp bakgrunnstransparensen til 80%. Størrelse 80 er også ganske stort, men husk at folk ser på video med små skjermer.

NRK sin tekst plasseres lenger ned i bildet enn du får til i Premiere Pro. Det irriterer meg skikkelig, men det ser ikke ut som at det er mulig å endre på det. Du kan vurdere å skru ned tekststørrelsen litt hvis den kommer i veien for innholdet.

Og nå sier du: Men Open captions, da kommer det jo opp hvis brukeren velger det osv. Med tilpasset fontstørrelse og gode greier. SEO for video og all that jazz.

JA! På YouTube funker det med SRT-fil og åpne tekster. Da vil videoene dine bli bedre søkemotoroptimalisert. Med Facebook, altså. Her har det vært veldig tilfeldig om teksten i det hele tatt kommer opp. Så jeg har begynt å brenne tekstingen inn i videoen her (det velger du i eksporteringen av videoen).

Du trenger ikke tekste to ganger heller, du kan eksportere SRT-filen fra Premiere, og laste opp til YouTube. Bare marker Captions-filen i prosjektet, gå til File > Export > Captions og velg SRT. Eller bare la teksten være brent inn i videoen, det funker jo det også.

En ting jeg merket meg når jeg har sett på tekstingen til de flinke folkene i NRK er at de har kortere setninger av gangen, enn det jeg har gjort. Det kommer jo an på hva som sies, men jeg skriver det i margen til neste gang.

Videoen vi laget ligger på Youtuben til jobben, der har jeg brukt dette oppsettet.

 

You Might Also Like