Kommunikasjon, Web

Vær et menneske, ikke en maskin

17 January, 2014

lyseretider

Jeg så denne plakaten utenfor Botanisk hage. Vanligvis ville jeg gått rett forbi, men fordi beskjeden var sjarmerende så leste jeg hele plakaten. Jeg kjente meg igjen, og jeg humret litt. Egentlig er kommunikasjon latterlig enkelt, både på skilt, informasjonsmeldinger, i reklame og til og med på internett. Trikset er å være et menneske og ikke tro at du er en maskin. Selv om informasjonen du skal gi verken er morsom eller varm, så kan du likevel levere en beskjed med personlighet. Sjansen for at den treffer – og blir husket er mye større.

Korrekt og overkomplisert

Alt for ofte føler vi at vi må være formelle i språket vårt. Det er et velkjent problem i det offentlige at språket er blitt for tungvint, og man har kampanjer for å gjøre språket bedre. Mange er så redde for å ikke være korrekte at de ender opp med rene lovtekster som mottakeren ikke helt forstår. Men det er ikke bare det offentlige som trenger å språkvaske tekstene sine. Ikke alle offentlige dokumenter kan ha en personlig tøtsj, men mange nettsider, plakater og meldinger hadde hatt godt av å la menneskene skinne litt gjennom. Når man designer nettsider bruker man ofte personas for å alltid huske på at at det er ekte mennesker som skal bruke sluttproduktet. Det er et godt verktøy å bruke når en skriver tekster også. Les gjerne denne gode artikkelen om personlighet i design.

Fra maskin til menneske

De av oss som ikke skal skrive formelle saksbehandlingsbrev kan våge å være litt mer personlige. Det er ikke useriøst å la det menneskelige skinne gjennom, det kan være det som gjør at budskapet ditt når frem, og at folk ikke melder seg av nyhetsbrevene du sender dem. Ingen liker å snakke med en maskin. Kanskje det ikke gjør så mye at kundene dine skjønner at det sitter mennesker på den andre siden. Hvem vet, det kan til og med hende de setter pris på det. Hvis du klarer å få personen som leser budskapet ditt til å føle det som om hun eller han leser en epost fra en god venn, så har du et personlig språk.

Men hva med søkemotoroptimalisering?

Noen tror at søkemotoroptimaliserte tekster må være teppebombet med strategiske ord. Men en tekst blir ikke automatisk mer SEO-vennlig av det, faktisk så er den viktigste faktoren når det gjelder å søkemotoroptimalisere en nettside innkomne linker. Og tror du folk linker til deg hvis du har (strategisk ord) i alle de (strategiske ord) setningene dine? Nei, jeg tenkte ikke det.

Det er ikke alltid det passer seg med en liten vits eller snedig vending, men litt personlig oomph vil som regel gjøre teksten din levende og mer interessant å lese.

 

You Might Also Like