Media

Videoproduksjon: Hvordan håndtere kamera

22 April, 2014

Filmutstyr er ikke lenger dyrt og utilgjengelig, nå har vi alle et kamera i lommen. Du har kanskje fått med deg videoen ‘Vertical video syndrome’? Vertikale videoer kom med smarttelefonen. Å snu kamera riktig vei er ett av mange enkle tips som kan gi deg en bedre video.

Tips 1: Vær stø på hånden

Uansett hvilket kamera du bruker, så er det viktig å holde det stødig. Tenk at alle kamerabevegelsene du gjør skal være kontrollerte. Vurder å bruke kamerastativ, men hvis det ikke er mulig så hold kameraet med et mest mulig stabilt grep, og støtt deg gjerne på noe stabilt i nærheten, for eksempel et bord eller et gjerde. Hold kamera i et godt grep, men ikke for hardt, da blir du fort sliten.

Bildet skal ideelt sett være mest mulig stille, med mindre du panner det (beveger det horisontalt fra en side til en annen) eller tilter det (beveger det opp eller ned). Hvis du vil være kreativ med beregnede kamerabevegelser så er det fritt fram, jeg satt en gang oppi en handlevogn og filmet mens noen andre kjørte vognen bakover for å følge en skuespiller som gikk. Det var etter fri inspirasjon av den franske regissøren Jean-Luc Godard, som er kjent for å ha brukt en rullestol i À bout de souffle. Stikkordet er kontrollert, det er stor forskjell på Godard og skjelvende mobilvideoer.

fugleperspektiv

Mange filmer spesielt barn i fugleperspektiv, altså ovenfra. Tenk heller at kamera skal være i øyehøyde.

Tips 2: Bildeutsnitt

Hvor nære du velger å filme er et valg du tar basert på hva du vil vise. Velger du å filme fra lang avstand så gir du tilskueren muligheten til å se hvordan omgivelsene ser ut, det er lettere å følge bevegelse og du kan vise flere ting på skjermen samtidig. Velger du å filme nært, så gir du tilskueren muligheten til å se detaljer, og det er lettere å konsentrere seg om hva som skjer. Hvis du klarer å filme det som skjer, så klart.

Når det kommer til bildeutsnitt av mennesker, så finnes det kategorier man bruker når man diskuterer film. Som et enkelt tips så ser jeg at mange som filmer, filmer i fugleperspektiv. Det er typisk i familievideoer, spesielt videoer av barn. Du vil sannsynligvis få et finere utsnitt hvis du tenker at kamera skal være i øyehøyde med den du filmer, så kom deg ned på gulvet!

Tips 3: Bildekomposisjon

Filmer du med en smarttelefon, så hold den altså horisontalt. Da slipper du et lite bilde og svarte firkanter på sidene når du legger den ut på Youtube eller Vimeo, eller du skal vise den til noen på TVen eller laptopen.

ruleofthird

Når det kommer til å komponere bildet, altså hvordan du plasserer objektene på skjermen, så er det ganske grunnleggende å kjenne til det gyldne snitt, eller the rule of thirds. Tenk at du har to streker som deler opp skjermen likt vertikalt, og to streker som deler opp skjermen likt horisontalt. Plasserer du objekter langs disse linjene, og spesielt der hvor de krysser så får du en bedre komposisjon. Hvis du skal filme mennesker, så er det viktig å gi dem passelig med luft over hodet, og her får du eksempler på det. En tidligere lærer av meg sa: Man må kjenne reglene for å kunne bryte dem. Du kan komponere bildet som du vil, og vær gjerne kreativ, men gjør bevisste valg.

Tips 4: Fokus, farge og lys

Fokus

Riktig fokus er nesten det aller viktigste når du filmer noe. På mange kameraer kan du velge mellom autofokus og manuell fokus. Ikke vær redd for den manuelle fokusen, det gir deg mer kontroll. Stoler du på automatikken, så kan du risikere at kamera fokuserer på feil ting. Hvis du bruker autofokus, så husk at kamera gjerne bruker litt tid på å fokusere, da er det ennå viktigere å holde bildet stødig.

Farge

Vær også klar over at på mange kameraer bør du sette hvitbalansen før du filmer, ellers kan bildet fort bli feile farger. Hvordan du gjør dette varierer fra kamera til kamera, men du trenger i alle fall en hvit flate du kan bruke for å fortelle kameraet hva som er nøytral hvit, slik at det kan justere seg etter det.

Lys

Lys er viktig når du filmer, og kamera vil ikke se lys på samme måten som øynene våre. Hvis du ikke skal sette opp et studio og filme innendørs, så tenk likevel over hvor hovedlyset ditt kommer fra, og posisjoner deg etter det. Lys er et stort tema, så det kommer vi nærmere tilbake til senere.

You Might Also Like