Media

Breathe – delete

27 July, 2012

 

Jeg liker lydredigering. Ikke bare (men kanskje spesielt) når jeg redigerer min egen stemme, og får spredd bergensken utover verden (muhahah).

Siden jeg begynte å redigere i Adobe Premiere Pro så har jeg også begynt å redigere lyd i Adobe Audition, et program jeg raskt har blitt glad i.

Aller størst glede tror jeg at jeg har av å redigere bort “trekke pusten-lyden”. Når jeg leser inn lyd så pleier jeg alltid å trekke inn pusten, og så vente noen sekunder. Etterpå tar jeg det bort. Jeg syns det høres bedre ut.

Så klart, det finnes jo mange andre tips til å lage bra voice-overs:

  • Pust med magen
  • Ha god diksjon (altså god uttale)
  • Forsøk å forstå hva du leser (er det et fag du ikke har peiling på? prøv å forstå bittelitt likevel)
  • Ta deg god tid og for all del ha pauser.
  • Hør på hvordan andre gjør det, legg merke til hvordan de snakker på radio og tv, og gjør stemmen levende. Har du noen gang hørt på en lydbok hvor stemmen er litt..flat? Jeg hørte på en jeg lastet ned på Kindlen fra Audible denne uken, den var lest inn av forfatteren og det hørtes ut som om hun kjedet livet av seg. Finfin bok å sovne til.
  • Velg sted med omhu. Test ulike rom og sjekk hvordan de høres ut. Hvis du ikke har rigget deg til et lite lydstudio, det er jo det beste så klart.
  • Syns du det er flaut? Det er bare du som syns det er flaut å høre stemmen din, alle andre har hørt den før.

You Might Also Like